Kultura
1

U Bugojnu počeo 40. teatarski festival "Fedra"

FENA
Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić sinoć je otvorio 40. teatarski festival BiH "Fedra", koji će u tome gradu trajati do 7. jula.

Direktor Festivala Vahid Duraković podsjetio je da je Fedra prvi put održana 1959. te da je, nakon oživljavanja iza posljednjeg rata, nastavila svoju misiju promicanja dobrog u ljudima.

"Od kada postoji, na Festivalu je izvedeno ukupno 497 predstava a okupio je blizu deset hiljada učesnika. Prema našim procjenama, oko stotinu hiljada gledalaca gledalo je te predstave. Ove činjenice govore puno. Bez obzira što se radi o amaterskim pozorištima mislim da su oni dali veliki doprinos razvoju teatarske umjetnosti u BiH i animiranju građana prema teatru. Kroz svoje predstave istražuju čovjeka i naše društvo i daju svoj doprinos da se oni poprave i da svi činimo više dobrih djela", kazao je.

Uspomene na prijeratne festivale u Bugojnu evocirao je Adem Krivdić, dugogodišnji član Teatra "Fedra" uputivši, u ime starih članova ovog pozorišta, čestitku svima koji ga posljednjih godina podržavaju i doprinose njegovom razvoju.

Osim predstave "Igra istine" reditelja Vahida Durakovića, koju su prve festivalske večeri odigrali članovi bugojanskog Teatra "Fedra", publika će do naredne subote moći pogledati još šest predstava, koje je selektor Dragan Komadina uvrstio u takmičarski dio Festivala.

Predstavu "Ona stvar" večeras će odigrati glumci Amaterskog pozorišta "Neretva" iz Konjica. Predstavom "Pokondirena tikva" u ponedjeljak će se predstaviti Omladinski studio iz Gradiške, dok je u utorak na programu "Prokleta avlija", koju će izvesti članovi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik. Gradsko pozorište Trebinje i Kulturna scena Male stvari iz tog grada u srijedu će odigrati predstavu "Laki komad" a glumci Teatra "Total" iz Visokog u četvrtak - "Kralj Ibi".

U petak nastupa Omladinska scena Teatra "Fedra" i Gimnazija Bugojno s komadom "Trg ratnika". U subotu će u pozorišnoj sali KSC-a biti prikazana i posljednja predstava na Festivalu "Ima li mrtvih!?", bjelovarske kazališne skupine Bjelokaz 1. Svim predstavama prethodit će radionice savremene rediteljske tehnike koje će voditi Lajla Kaikčija.

U sastavu Stručnog žirija, koji će na kraju proglasiti najbolje predstave i glumce, su rediteljica Lajla Kaikčija iz Zenice, Dževdet Tuzlić, novinar i urednik Programa za kulturu na BHT1 i doc.dr. Luka Kecman iz Banja Luke. Nastupe svih pozorišta pratit će i sedmeročlani žiri publike koji će, također, proglasiti najbolju predstavu na Festivalu.

Organizator 40. Teatarskog festivala "Fedra" je Kulturno-sportski centar Bugojno u partnerstvu s Teatrom "Fedra" a pokrovitelji Općina Bugojno, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a.