Kultura
0

U Bugojnu počeo 18. susret pozorišta lutaka BiH

FENA
Nakon višemjesečnih priprema sinoć je u Bugojnu počeo 18. susret pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Manifestaciju je otvorio načelnik Hasan Ajkunić, a prigodne riječi uputio je i direktor Kulturno-sportskog centra Vahid Duraković, naglasivši kako se nada da će Bugojno ponovo imati svoju "lutkarsku republiku", kao u vrijeme njegovog najvećeg procvata osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Posebnu pažnju velikog broja posjetilaca izazvala je predstava “Max Metalik”, koju su na platou KSC-a izveli članovi Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, kao i premijera predstave "Mali princ", u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović, Studija lutkarstva Sarajevo.

Do kraja Susreta, koji će završiti 25. septembra, bugojanska publika imat će priliku pogledati predstave koje će odigrati Pozorište mladih Sarajevo, Lutkarsko kazalište Mostar, Dječije pozorište RS-a, Pozorište lutaka Mostar, Umjetnička akademija Osijek i Kazalište lutaka iz Zadra.

U planu su organizirana druženja učenika osnovnih škola sa piscima Ismetom Bekrićem, Ljubicom Ostojić i Šimom Ešićem, scenska čitanja lutkarskih dramskih tekstova i održavanje okruglih stolova.

Generalni pokrovitelj 18. susreta pozorišta/kazališta lutaka je Općina Bugojno. Podršku u realizaciji ove manifestacije pružili su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.