Istinski spektakl
405

U Bugarskoj izveden Mozartov "Requiem", publika izvođače pozdravila 10-minutnim ovacijama

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
U Antičkom Forumu (arheološki značajni biser rimskog carstva iz vremena Augusta Trajanskog) u Staroj Zagori u Bugarskoj, sinoć je izveden istinski spektakl u kome su uživali brojni posjetioci.

Naime, u izvedbi Državne opere i baleta Stara Zagora izveden je "Requiem" W. A. Mozarta! Ono što izdvaja ovo izvođenje je obogaćivanje baletnim izvedbama solista i ansambla, kao i dramatiziranim dijelovima iz Danteovog Pakla!

Režiser O. Draganof, poznat i bosansko-hercegovačkim muzičkim krugovima (radio na brojnim projektima Opere i Baleta NPS), osmislio je kompleksno predstavljanje vrhunske Mozartove muzike, upotrijebivši i umjetnički osmislivši vječitu borbu dobra i zla.

Pod sigurnom palicom našeg maestra Emira Nuhanovića i u suradnji sa vrhunskim umjetnicima, Sylvie Tomove-koreografkinje, Stefana Rosia-scenografa i kostimografa, a u režiji Ognana Draganofa, nadahnuti ansambl Državne opere i baleta Stara Zagora predstavili su publici najprepoznativljije djelo velikog Mozarta.

Desetominutne ovacije publike i ozarena lica svih umjetnika bili su dokazi da se veliki trud isplatio i da je ovo definitivno jedan od najboljih projekata koji se desio posljednjih godina na manifestaciji "Ljeto na otvorenom" u Antičkom Forumu Stara Zagora.