Otvorena do 10. 12.
6

U Brusa bezistanu otvorena izložba "Profesori i učenici – naši umjetnici"

FENA
Foto: JU Muzej Sarajeva
Foto: JU Muzej Sarajeva
Prvi zajednički projekt Muzeja Sarajeva i Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu nakon potpisanog Protokola o suradnji krunisan je izložbom "Profesori i učenici – naši umjetnici" koja je otvorena u Brusa bezistanu u povodu Dana državnosti BiH.

Ova studiozno osmišljena izložba ovjekovječit će umjetnički respektabilan opus profesora i učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti, čija se djela nalaze u umjetničkoj zbirci Muzeja Sarajeva kao institucije koja baštini, čuva i promovira između ostalog i artefakte likovnih umjetnosti.

Na izložbi je predstavljeno 45 umjetničkih djela od 37 autora među kojima su djela koja bi s ponosom mogla krasiti zidove prestižnih svjetskih galerija naših velikih umjetnika i prvih profesora Srednje škole primijenjenih umjetnika kao što su Vojo Dimitrijević, Roman Petrović, Ismet Mujezinović, Petar Šain, Hakija Kulenović, Vojislav Hadžidamjanović, Mica Todorović, Rizah Štetić.

U Školi primijenjenih umjetnosti dosad je predavalo 214 profesora dok je izašlo 70 generacija učenika sa ukupno 2.483 učenika koji su maturirali od 1945. do 2018. godine.

O izloženim djelima govorio je eminentni povjesničar umjetnosti prof. dr. Ibrahim Krzović, dok se ispred organizatora obratio mnogobrojnim posjetiteljima direktor Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić i Elma Alić-Šobot, direktorica Škole primijenjenih umjetnosti.

"Profesori i učenici – naši umjetnici, izložba je kojom smo željeli otvoriti novim generacijama upisnika u ovu srednju školu prozor u svijet njihovih prethodnika koji su počinjali sa iste platforme i mnogi od njih ušli u antologije umjetnosti, drugi nastavili u smjeru pedagoškoga djelovanja, a neki svoje ime izgradili i van granica Bosne i Hercegovine. Ovaj izbor likovnih djela samo je mali mozaik jedne vjekovne energije koja je cirkulirala svim učionicama, kabinetima i radionicama Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu", istaknuto je u opisu autora izložbe Indire Kučuk-Sorguč i Moamera Šehovića, kustosa Muzeja Sarajeva.

Posjetitelji će je moći vidjeti izložbu do 10. decembra u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva (Abadžiluk 10) svakim danom osim nedjelje od 10 do 16 sati.