{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Brusa bezistanu otvorena izložba ''Anterija - moda jednog vremena''

F
8.5.2013. u 15:18
0
0
U Brusa bezistanu otvorena izložba ''Anterija - moda jednog vremena''
0
U Brusa bezistanu otvorena izložba ''Anterija - moda jednog vremena''
U organizaciji Javne ustanove Muzej Sarajeva, u Brusa bezistanu je otvorena izložba ''Anterija - moda jednog vremena'' autorice Amre Madžarević koja će trajati do 15. maja.
''Anterija - moda jednog vremena'' predstavlja etnografsku zbirku kolekcija tradicionalnih narodnih nošnji koji pripadaju skupini gradske nošnje.

Na izložbi je postavljeno 14 anterija, tradicionalnih kostima iz 18, 19 i 20. stoljeća koji predstavljaju kostime svih staleža, od običnih pamučnih do svilenih vezenih koje su pripadale najbogatijem sloju.

Madžarević je kazala da su kolekcije nošnji bitne za izučavanje historije, tradicije i etnografije jednog naroda, jer, kako navodi, kostim govori sve o osobi.

"Ženski kostim može reći da li je osoba koja ga nosi udata ili je djevojka, da li je udovica te kojem staležu i vjeri pripadala. Zbog toga je narodna nošnja bitan element izučavanje historije naše kulture", pojasnila je autorica.

Ova izložba je jedna u nizu tematskih izložbi Muzeja Sarajeva na kojima predstavljaju eksponate koji se nalaze u depoima i nemaju stalne postavke.

Muzej Sarajeva pored svojih pet stalnih muzejskih postavki ima devet zbirki koje su u depoima.

Madžarević je naglasila da će izloženi kostimi poslije izložbe biti vraćeni u depoe te kao i dosada neće biti dostupni javnosti.

Izložba je održana u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: