Povodom 550 godina Sarajeva
0

U Brusa bezistanu izložena Sarajevska vakufnama

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom 550 godina od osnivanja Grada Sarajeva večeras je u Brusa bezistanu upriličena Izložba artefekata – Sarajevska vakufnama. Na izložbi je predstavljen prvi originalni prepis vakufname Isa-bega Ishakovića koja se smatra osnivačkim aktom Sarajeva. Pored originalne, izložena je i uvećana, dizajnirana vakufnama sa prevodom.

"Pred nama je dokument koji svjedoči 550 godina postojanja našeg grada, svojevrstan rodni list našeg Sarajeva! Pohranjen u turskom sidžilu, a zatim brižljivo čuvan u Gazi Husrevbegovoj biblioteci, predstavlja originalni prepis izvorne vakufname koja je, na žalost, nestala u vrtlogu povijesti!“, u svom prigodnom obraćanju istaknuo je gradonačelnik Alija Behmen.

Behmen je kazao da Sarajevo pamti osmanske doboše, austrijske točkove, cokule Kraljevine, fašističku čizmu, polet petokrake, grmljavinu agresorskih topova.

"Mi želimo da pamti i nas, po našim dobrim djelima, želimo biti dostojni imena i vrijednosti grada Sarajeva...Moramo se oduprijeti svim iskušenjima modernog otuđenja i nebrige, loših poriva i još goreg sjećanja! Moramo se nadahnjivati ljepotom i dobrotom koje ni ognjevi piromana nisu mogli uništiti, dobrosusjedstvom i razumijevanjem koje ni granate agresora nisu mogle otjerati! Moramo i hoćemo biti bolji od svih koji su bili prije, da bi naša djeca bila bolja od nas! Jer ovaj grad je naš samo za kratko, on u stvari pripada budućnosti, pripada civilizaciji, on je tekovina stalnog napretka, tolerancije, antifašizma i miroljubivosti! To je naše Sarajevo! To je naš grad! To je VAKUF... NAMA!“, naglasio je Behmen.

U prigodnom programu o nastanku Sarajeva govorila je dr. Behija Zlatar, potom je bila upriličena projekcija filma "Isa-beg Ishaković“ autora Valerijana Žuje, uz nastup ansambla "Alegro“.

Izložba će se moći pogledati u prostorijama Brusa bezistana do 21. aprila.