|

U BNP Zenica počele probe za predstavu "Ježeva kućica" u režiji Miroljuba Mijatovića

U BNP Zenica počele probe za predstavu "Ježeva kućica" u režiji Miroljuba Mijatovića
114
E. Lj.
6.11.2019. u 10:38
1
komentara
114

dijeljenja
U BNP Zenica počele probe za predstavu "Ježeva kućica" u režiji Miroljuba Mijatovića
U Bosanskom narodnom pozorištu zenica počele su probe za predstavu "Ježeva kućica" prema tekstu Branka Ćopića, a u režiji Miroljuba Mijatovića i koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.
Premijerna izvedba predstave "Ježeva kućica" predviđena je za početak decembra na Maloj sceni Žarko Mijatović u okviru 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra IFET – Zenica 2019. i to kao festivalska premijera.

"Uvrštavanjem basne Branka Ćopića na repertoar željeli smo s jedne strane na repertoaru imati školsku lektiru i to ne bilo koju, nego prvu lektiru u formi knjige koju djeca uzmu u ruke i imaju priliku da je čitaju, a s druge strane smo željeli pokazati kako je u pitanju djelo koje govori o interkulturalnim pojmovima i koje djecu, u najranijoj dobi, može poučiti interkulturalnosti. Osim toga, ove godine se navršava 70 godina od kako je napisana 'Ježeva kućica' što se poklapa sa 70. jubilarnom sezonom naše Kuće. Upravo Ježeva kućica, djeci govori o tome kako je Ježurka Ježić marljiv, vrlo pristojan, lijepo pozdravlja, uređuje se, čisti, skroman je i naglašava kako mu je najvažija sloboda koju ima. Osim spomenutih Ježurkovih osobina, basna artikulira i problematiku vršnjačkog pritiska i izrugivanja. On ostaje vjeran sebi i svojim uvjerenjima, nepokolebljiv je i ništa ga ne može slomiti. Pritisak društva koji osjeću današnja djeca iznimno je velik i puno se može naučiti upravo od Ćopićevih junaka", rekao je Mijatović.

U predstavi igraju Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, glumice iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Adem Smailhodžić, glumac iz Zavidovića i Mirza Bajramović, glumac iz Kaknja. Za scenografiju je zadužen Mensur Begičević, a za izradu kostima i kreaciju maski akademska dizajnerica Ena Begićević. Muziku predstave će potpisati Abidin Čolaković i Elvir Škiljo.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...