U čast bh. književniku
78

U BKC-u održana promocija knjige "Ovo će biti sretna zemlja" povodom godišnjice smrti Dževada Karahasana

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu danas je održana promocija knjige "Ovo će biti sretna zemlja - intervjui" povodom godišnjice smrti bh. književika Dževada Karahasana.

Promotori knjige bili su Vildana Selimbegović i Mile Babić, dok je dijelove teksta čitala bh. glumica Selma Alispahić.

O piscu priču pričaju njegova djela. To važi i za Dževada Karahasana, čiji književni opus slika i njegovu širinu, često propitivanu ponajmanje njegovom zaslugom. Međutim, za propitivanje se zalagao cijelim svojim bićem, insistirajući na dijalogu, polemici i promišljanju i to uvijek s istim ciljem – boljeg društva.

Nije bio samo pisac Bosne, bio je i vrsni poznavalac naših navika, strahova, očekivanja, ali i ambasador zemlje u koju je vjerovao i za koju je često govorio da je puno bolja nego je drugi vide. Njegovi intervjui su zbirka žanrova kojima se i sam predavao, od scena za film i teatar, preko književnih ogleda do čiste poezije.

Bh. književnik Dževad Karahasan preminuo je 19. maja 2023. godine u 70. godini života. Ovaj veliki književnik, profesor i uvaženi akademik izgubio je bitku sa opakom bolešću.

Bolest s kojom bitku vodi od dvije godine, nažalost, uznapredovala je. Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, raznorazne terapije, i konstantni nadzor austrijskih ljekara nisu u potpunosti uspjeli zaustaviti zloćudnog neprijatelja.