Brojni sadržaji
192

U BKC-u i Skenderiji svečani program povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine

D. J.
Foto: Press
Bogat kulturno-umjetnički program očekuje nas ove godine u BiH povodom Dana državnosti.

Nastupom folklornih ansambala koji će predstaviti autentične plesove i pjesme Bosne i Hercegovine, zatim nastupom KIC pop hora (izuzetno cijenjenog crnogorskog vokalnog sastava koji glasi za svojevrsnu regionalnu muzičku atrakciju), muzičko – zabavnim programom za djecu "Priče sa dvora bosanskog", te koncertom na kojem će nastupiti već afirmisani, ali i mladi i perspektivni bh. rock bendovi, počet će ovogodišnji svečani program obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Program se odvija u organizaciji JU „Bosanski kulturni centar KS“ pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva, a publika će tokom dva dana biti u prilici da prisustvuje raznovrsnim i zanimljivim kulturnim sadržajima koje su pripremili organizatori.

Manifestacija počinje u petak, 24. novembra, u 12.00 sati, u galeriji BKC-a muzičko-zabavnim programom za djecu pod nazivom "Priče sa dvora bosanskog". Program je namijenjenim maloj raji, našim najmlađim sugrađanima, ali i svima ostalim raspoloženim za zabavu i druženje.

U predstavi igraju: Ana Marija-Tomić, Kemal Čebo i Mirsad Abdagić – Kike. Kostimograf je Belma Žiško, autor muzike za pjesme je Mirsad Abdagić-Kike, sve tekstove je napisao Dževad Hadžić, dok aranžmane potpisuje Damir Arslanagić. Za plesnu koreografiju, koju je osmislila Dajana Zilić, biće zadužene male balerine iz Baletnog studija "Aurora" - KUD Baščaršija.

Autor i režiser predstave je Dževad Hadžić.

Opis predstave: "Glasnik sa dvora Bosanskoga je dobio zadatak da po cijeloj Bosni i Hercegovini traži princeze i vitezove koji će biti novi dvorjani.. Ali, gdje da ih nađe? U tome mu pomaže i Sara, koja je i sama princeza. Ali, od princeza i vitezova ni traga... Tako barem oni misle. Ipak, pomoć im dolazi od nekoga od koga su to najmanje očekivali. Gdje se kriju princeze i vitezovi, otkriće im dvorska luda, Kike Ludalike!".

Centralni dio svečanog programa će se održati u velikoj dvorani sarajevskog BKC-a i to u subotu, 25. novembra, u 20,00 sati, a nastupit će kulturno-umjetnička društva: „RKUD Proleter“, Ansambl „Kolo Bosansko“, KUD "Baščaršija", te "KIC pop hor", najpoznatiji pjevački sastav u Crnoj Gori. Folklorni ansambli će uz pratnju orkestara kroz igračko umijeće, pjesmu i muziku predstaviti ljepotu, autentičnost i raznovrsnost narodnih igara i pjesama Bosne i Hercegovine.

Posjetioce će kroz program voditi ugledni bh novinar i dugogodišnji kulturni radnik, Dževdet Tuzlić, a na pozornici će biti i doajen bh glumišta, Miodrag – Miki Trifunov, te violončelistica Belma Alić koja će izvesti himnu Bosne i Hercegovine. U okviru programa posjetiocima će putem video snimka biti prikazan i dio atmosfere sa obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine koje će, taj dan, biti upriličeno u Banjaluci.

Nakon folklornih ansambala, koji će predstaviti dio iz svoje bogate riznice autentičnih plesnih koreografija i pjesama raznih krajeva Bosne i Hercegovine, posjetioce će zabavljati svojevrsna regionalna muzička atrakcija, KIC pop hor koji nam dolazi iz Crne Gore. Osnovan je 2017. godine i sastavljen je uglavnom od pjevača amatera različitih profesija i generacija, od studenata do penzionera. Do sada su održali preko 90 koncerata, a kako kažu: „Pozornica je platno koje boje svojim glasovima“. U njihovom bogatom i raznovrsnom repertoaru nalaze se horske obrade popularnih pop-rock pjesama ex Yu izvođača kao što su EKV, ili Miladin Šobić, ali i atraktivan izbor vokalnih obrada pjesama slavnih bendova koji su obilježili pop-rock muziku: The Beatles, Queen, Pink Floyd, itd. Ono po čemu se ovaj hor razlikuje od ostalih vokalnih sastava i po čemu su postali popularni ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu jeste njihov program partizanskih i antifašističkih pjesama, kojim šire pozitivnu energiju i publiku uz ovacije podižu na noge. Spomenut ćemo samo neke od pjesama koje će za ovu posebnu priliku izvesti pred sarajevskom publikom: "Konjuh planinom", "Bella Ciao", "Računajte na nas", "Bilećanka", "Kraj Sutjeske hladne vode", "Budi se istok i zapad", "Aj Karmela", "Zemljo moja" i druge.

Publika će program iz velike dvorane BKC-a moći pratiti i putem izravnog tv prenosa u programu Televizije Sarajevo.

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine završit će ritmovima urbane muzike u prostoru u kojem su muzički stasale mnogobrojne bh pop-rock grupe, legendarnom Domu mladih Skenderija, u kojem će 25. novembra od 20,00 sati nastupati četiri sarajevska benda. Predstavit će nam se mladi bend "Inspekcija" koji svira dobar klasični old school rock and roll, bend "Fakat" koji "praši" garage rock, zatim mladi fantastični punk rock bend "Shizif" i na kraju već afirmisani i mnogobrojnim svirkama prekaljeni funk – grunge rock bend "Činčila".

Sigurni smo da će ovo biti prilika da se odlično zabave i izvođači na pozornici i posjetioci u publici. Dođite da uz zabavu i pjesmu zajedno proslavimo Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

(U saradnji sa udruženjem Pomozi.ba biće pokrenuta humanitarna akcija za stanovništvo Gaze, te će u tu svrhu, u prostorima u kojima će se dešavati programi, biti postavljene kutije za prikupljanje dobrovoljne novčane pomoći).

Ulaz na sve programe je slobodan.