Kultura
0

U BiH obilježavanje Evropskog dana jevrejske kulture

FENA
Otvaranjem izložbe slika jednog od najpoznatijih američko-meksičkih muralista Jamesa Haima Pinta, koji se rodio u Bijeljini a odrastao u Tuzli te predavanjem Sonje Elezar o jevrejskim nošnjama u BiH, Jevrejska zajednica BiH i humanitarno društvo La Benevolencija priključili su se sinoć obilježavanju Evropskog dana jevrejske kulture.

Kako je danas za Agenciju FENA izjavio istraživač Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, odluka o održavanju Evropskog dana jevrejske kulture donesena je prije nekoliko godina kako bi Jevreji Evrope pokazali svojim sugrađanima u zemljama u kojima žive kulturu Jevreja i njihov doprinos na području Evrope.

Tauber kaže da je u BiH poznata većina onoga što su Jevreji doprinijeli u razvoju BiH, ali u Jevrejskoj zajednici ipak smatraju da ima dosta stvari koje se ne znaju te ih nastoje putem ove manifestacije približiti građanima BiH.

Izložbu slika Jamesa Haima Pinta otvorio je sinoć u sarajevskoj Galeriji Novi hram predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, i bit će otvorena do kraja mjeseca.

Pinto je u Sjedinjenim Državama završio likovnu akademiju, a radio je i u studiju Walta Disneya. Poslije toga je odselio u Meksiko, gdje je bio doživotni dekan Umjetničke akademije Alende.

U Novom hramu izloženo je oko 50 slika koje su dio legata koji se nalazi u Galeriji portereta u Tuzli.