Kultura
0

U Beogradu otvoren 52. međunarodni sajam knjiga

FENA
Beograd
Beograd
U Beogradu je u ponedjeljak poslije podne otvoren 52. međunarodni Sajam knjiga, na kojem će se do 28. listopada predstaviti oko 800 nakladnika iz 21 zemlje, javlja Hina.

Ovogodišnji Sajam knjiga otvorili su srbijanski dramski pisac Dušan Kovačević i talijanska književnica Flor Ieghi, a cijela će manifestacija proći u znaku Italije, koja je ovogodišnji počasni gost Sajma.

Sajam će u utorak - kako je najavljeno - posjetiti i talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, koji se u Beogradu sastaje i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, dok će na Sajmu predstaviti publikaciju "Razmišljanje o Europi", sastavljenu od serije članaka o suvremenim europskim izazovima, koju je objavila Fondacija "Italianieuropei".

Osim što će ovogodišnji Sajam knjiga proteći u znaku Italije, obilježit će se i 200. godišnjica dolaska Dositeja Obradovića u Srbiju, a bit će i otvorena izložba posvećena dvadesetoj obljetnici smrti književnika Prima Levija.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga očekuje se oko 200 promocija izdanja, razgovora, okruglih stolova i foruma, a prvi put na Sajmu će se sresti predstavnici prevoditelja i izdavača.

Za 27. listopada najavljeno je održavanje panel diskusije "Europa danas: perspektive za balkanske zemlje", a na Sajmu knjiga predstavit će se i kulturni centri zemalja Europske unije sa sjedištem u Beogradu, Talijanski institut za kulturu, British Council, Austrijski kulturni forum, Goethe institut i Francuski kulturni centar.

Organizatori Sajma knjiga, čiji je osnivač Skupština grada Beograda, očekuju više od 150 tisuća posjetitelja.