Kultura
0

U Belgiji nagrađen bh. pisac Safet Sijarić

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bh. pisac Safet Sijarić dobitnik je nagrade Bošnjačkog demokratskog fonda dijaspore iz Luxemburga.

To je novoustanovljena nagrada koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, a Sijariću je uručena u belgijskom gradu Liegeu u okviru gostovanja bh. pisaca na festivalu emigracije u Luxemburgu.

Predsjednik Fonda Enver Korać u obrazloženju je istakao da se nagrada Safetu Sijariću dodjeljuje za njegov književni opus, te da su ponosni što imaju priliku tu nagradu uručiti piscu čije su knjige bile među najčitanijima kako u domovini tako i u dijaspori.

Korać je dodao da će ta nagrada biti tradicionalna, a dodjeljivat će je uspješnim stvaraocima iz domena kulture, nauke i umjetnosti koji favoriziraju očuvanje nacionalne svijesti Bošnjaka, kako u domovini tako i u dijaspori.

U okviru gostovanja bh. pisaca na festivalu u Luksemburgu, u belgijskom gradu Liegeu, promovirana je i knjiga "Moje Voljeno Blato", autora Nijaza Hajdarevića.

Na toj književnoj večeri nastupili su Nijaz Hajdarović, Safet Sijarić i Faiz Softić, a po riječima Softića, taj skup je bio izuzetno posjećen. Gost večeri bio je mladi pjesnik Sead Ramdedović iz Sandžaka koji živi u Luxemburgu. Čitani su i odlomci iz nedavno (na francuski) prevedenog romana "Pod Kun planinom"“, autora Faiza Softića (Sous le mont Kun).

Organizatori tog književnog susreta - Odjel za kulturu grada Lijeza, te gosti iz Belgije i Luxemburga bili su zadovoljni nastupom pisaca i izrazili želju da i sljedeće godine bude upriličeno slično gostovanje, da bi pisana riječ autora iz BiH na neposredan način doprla do tamošnje publike.

Festival emigracije održan je ranije ovog mjeseca u Luxemburgu, a u glavnom programu te manifestacije kulture ove godine sudjelovali su pisci iz BiH Mehmed Đedović, Safet Sijarić, Faiz Softić i Nijaz Hajdarović.

Tradicionalni festival u Luxemburgu predstavlja jedinstvenu smotru multikulturalizma i različitosti u Evropi i šire. Organizator je Vlada Luxemburga, a ove godine sudjelovali su stvaraoci iz oko stotinu zemalja širom svijeta.