Kultura
0

U Beču 9. aprila kulturno-promotivna humanitarna manifestacija BH bal

FENA
dvorac Schönbrunn
dvorac Schönbrunn
Forum mladih za očuvanje tradicije i kulture BiH u Austriji organizovat će 9. aprila u raskošnom dvorcu Schönbrunn u Beču Bosanskohercegovački bal, kulturno-promotivnu manifestaciju s humanitarnim karakterom.

Organizatori očekuju da će toj četvrtoj po redu manifestaciji kao i prethodnih godina prisustvovati predstavnici javnog, političkog i kulturnog života, diplomatije te privrednici i sponzori iz BiH i svijeta.

Kupovinom ulaznice za Bal donira se novac za određenu namjenu o kojoj će posjetioci biti informirani tokom večeri, a zainteresovani će to moći uraditi i na samoj manifestaciji.

Humanitarna aktivnost bit će organizirana u kooperaciji s udruženjem Otvorena mreža.

Iz Organizacijskog odbora navode da je na prošlogodišnjoj manifestaciji BH bal, koja je održana u Sarajevu prikupljan novac za liječenje dječaka Nedima Ćosovića.

"Putem web stranice www.bihbal.com mogu se dobiti aktuelne informacije i rezervisati ulaznice za tu noć. Detaljan program i umjetnici koji će nastupati te večeri još nisu poznati, ali zasigurno će i 9. aprila dvorcem Schönbrunn odjekivati i sevdah, a i pop-rock", navodi se.

Dvorac Schönbrunn je kulturno i prirodno zaštićena građevina izgrađena 1754. godine u klasičnom barok stilu. Kompleks dvorca Schönbrunn sa spojenim građevinama i prelijepim parkom računa se, zbog svoje historije, kao jedan od najvažnijih kulturnih obilježja Austrije. Dvorac i okolina koja obuhvata park, bunare, figure i skulpture i najstariji zoološki vrt uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetskog kulturnog naslijeđa.