Kultura
5

U bečkoj Albertini otvorena izložba "Arhiv iz snova" iz pariškog muzeja d'Orsay

FENA
U bečkoj Albertini je u saradnji sa pariškim muzejom "Musee d Orsay" otvorena jedna od najznačajnih ovogodišnjih izložbi.

Ukupno 130 crteža, kako majstorskih, tako i manje poznatih radova iz ovog velikog pariškog muzeja biće izloženo do 3. maja. Muzej d´ Orsay posjeduje nevjerovatnu zbirku od 67.000 crteža koja javnosti zbog nedostatka prostora nije u cjelosti poznata.

Najveći dio kolekcije čuva se u slavnom Louvreu. Zbog konzervatorskih razloga, odnosno velike osjetljivosti crteža, Muzej d´ Orsay je primoran vremenski ograničiti izlaganje svoje kolekcije.

Nakon pariškog muzeja "Musee de l´ Orangerie" čast da prikaže radove velikana grafike pripala je samo bečkoj Albertini.

Izložba punog naziva "Degas, Cezanne, Seurat. Arhiv iz snova iz Muzeja d´ Orsay" potvrđuje bogatstvo historije umjetnosti Francuske u 19. vijeku.

Kustos izložbe Werner Spies se pri odabiru crteža držao umjetničko-historijskog i kulturno-historijskog kriterija.

S jedne strane je nastojao izdvojiti radove koji će prikazati rascjepkanost jednog vijeka, a s druge strane prezentirati djela koja će dočarati vrijeme jednakopravnosti stilova.

Zbog toga su na izložbi zastupljeni umjetnici impresionizma, simbolizma, realizma, historicizma, bratstva prerafaelita, jugendstila i neoimpresionizma.

Tako su u labirintu stilova izloženi pasteli Edgara Degasa, Georgesa Seurata i Odilona Redona, gvaševi Honorea Daumiera i Gustava Moreaua ili akvareli Paula Cezanna, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.