Kozarski etno 2012
0

U Banjoj Luci upriličen svečani defile narodnih nošnji

Piše: D. T.
Foto: G. ./Klix.ba
(Foto: G. Kec/Klix.ba)
Na Trgu Krajine u Banjoj Luci večeras je priređen svečani defile učesnika ovogodišnje manifestacije "8. Kozarski etno 2012", koja je otvorena 29. jula u organizaciji banjalučke Turističke organizacije i KUD "Piskavica" iz istoimenog mjesta.

Manifestacija je otvorena prošlog petka, a tokom nje je prikazan performans običaja "Prelo“ što je i centralna tema događaja. U revijalnom dijelu programa predstavile su se domaće i inostrane pjevačke grupe i kulturno-umjetnička društva.

Tradicionalno su dodijeljene i nagrade za najuređenije dvorište u Piskavici, a ljubiteljima izvornog, etno melosa i igara, tokom manifestacije nudi se bogata izložbeno-prodajna postavka, tradicionalne sportske aktivnosti "bacanje kamena s ramena“, kao i prikaz običaja "Prelo".

Tokom vikenda, odnosno u nedjelju održan je seminar na temu "Tradicionalne igre sa Kozare", a učesnici ovogodišnje manifestacije večeras u 20 sati svečano su prošetali od Narodnog pozorišta RS do Trga Krajine u Banjoj Luci.

Ova banjalučka etno manifestacija još jednom je potvrdila kako se radi o događaju na koji se vrlo rado odazivaju brojna kulturno-umjetnička društva iz zemlje i inostranstva.