Kultura
119

U Banjoj Luci umjetnička instalacija "Misli sloboda" Edine Selesković

FENA
Na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci večeras će biti postavljena instalacija američke umjetnice porijeklom iz BiH, Edine Selesković pod nazivom "Misli sloboda: Između danas i sutra" (Think Freedom: Between Today and Tomorrow).

Izložba će biti realizovana uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, a u okviru Dana evropske baštine i povodom Međunarodnog dana mira.

Dan evropske baštine se ove godine održava pod motom "Kulturno nasljeđe i zajednice“.

Ta jedinstvena instalacija je izraz savremene umjetnosti u kontekstu očuvanja nasljeđa i nosi snažnu poruku mira i zajedništva povezujući umjetnike, javnost i omladinu kroz kulturno stvaralaštvo.

Projekat “Misli sloboda: Između danas i sutra“ je osmišljen kao instalacija sastavljena od više hiljada stilizovanih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata.

Instalacija ima snažan vizuelni efekat, ali želi izazvati i više od estetskog doživljaja samih skulptura, jer svaki elemenat na svojim krilima nosi rukom pisane poruke mladih iz raznih gradova u kojima je umjetnica gostovala i s kojima je razgovarala u procesu nastanka projekta.

Instalacija povezuje mlade ljude i zajednice prenoseći njihove poruke i misli o slobodi i vizijama budućnosti.

U okviru projekta u Muzeju savremene ujetnosti RS, Edina Selesković će kroz interaktivnu radionicu s učenicima banjalučke Gimnazije razgovarati o umjetnosti i granicama, slobodi i zajedništvu, a njihove će se poruke naći na krilima ptica koje će nakon Banje Luke biti predstavljene u Splitu, Zagrebu, Kopenhagenu, Beču i Parizu.

Cilj projekta jeste da promoviše oblike kreativnog izražavanja direktnim učešćem javnosti i da poveže ljude, tako što će instalacija iznova "nositi" nove poruke i prenositi misli mladih ljudi spajajući ih kroz univerzalnu snagu umjetnosti.

Na realizaciji projekta u Banjoj Luci učestvovali su studenti Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci s doc. dr. Marinom Radulj, partner projekta je Rotari klub Gloria, a generalni pokrovitelj izložbe je Ambasada SAD-a u BiH.

Autorica izložbe Edina Selesković, rođena je u Tuzli, a od 1991. godine živi u SAD-u.

Diplomirala je na akademiji u Washingtonu, na odsjeku skulpture. Njeni radovi do sada su bili izloženi na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi u SAD-u, Aziji i Evropi.