Kultura
1

U Banjoj Luci se otvara specijalizirana izložba za slijepe i slabovidne osobe

Klix.ba
U Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, 5. novembra 2015. godine u 19:00 sati će biti otvorena specijalizirana izložba za slijepe i slabovidne osobe pod nazivom "Prostor, oblik, dodir". Ovom izložbom započinju i VI Regionalni muzejski susreti na temu "Socijalna inkluzija i suvremeni muzej" koji će trajati od 5. do 8. novembra 2015. godine.

"Prostor, oblik, dodir" je prva izložba na našim prostorima u potpunosti prilagođena za slijepe i slabovidne osobe, a MSURS je realizira uz stručnu pomoć Tiflološkog muzeja iz Zagreba. Saradnja ova dva muzeja odvijala se kroz međusobnu razmjenu znanja i iskustava u domeni posvećenosti publici i radu s lokalnom zajednicom, inovativnih pristupa interpretaciji muzejskih kolekcija i iznalaženju kreativnih načina njihove upotrebe, za što su obje institucije nagrađene specijalnim priznanjima unutar međunarodne nagrade "Živa", koju dodjeljuje Forum slavenskih kultura.

Izložba "Prostor, oblik, dodir" obuhvaća crteže, grafike, slike, i skulpture iz zbirke MSURS-a i posvećena je umjetničkoj skupini "Prostor - oblik", osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka, uvodeći apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost, svoje djelovanje započela upravo u Banjoj Luci.

Umjetnička djela pristupačna i slijepim i slabovidnim osobama

Izložbom se obilježava 40 godina od osnutka Grupe, koju je činilo devet umjetnika: Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Bekir Misirlić, Ljubomir Perčinlić, Edin Numankadić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Mustafa Skopljak i Radoslav Tadić.

Izložba je osmišljena s ciljem da se apstraktna umjetnička djela kao vrijedna kulturna baština, koju čuva MSURS, predstave na nov način u skladu sa suvremenim muzeološkim standardima, i to prvenstveno da budu pristupačna i slijepim i slabovidnim osobama. Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagodbe, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a obuhvaćaju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brailleovom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od autora i tumače njihov umjetnički koncept za određena djela.

"Prostor, oblik, dodir" je autorski projekt dr. Sarite Vujković i Žane Vukičević, u čijoj je produkciji sudjelovao cijeli tim kustosa MSURS-a.

Podršku i pomoć pružili su: Specijalizirana knjižnica za slijepe i slabovidne osobe Republike Srpske, tiflolog - grafolog Jovica Radanović, skluptor Dušan Pašić, grafički dizajner Nemanja Mićević, grafičari sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Maja Lakić Lazić i Aleksandar Lazić, dizajner zvuka Srđan Radaković., a svoj glas pratećim audio sadržajima ustupio je renomirani banjalučki glumac Goran Jokić.

Socijalna inkluzija i suvremeni muzej

Svečanim otvaranjem izložbe, 5. novembra u MSURS, bit će otvoreni i VI Regionalni muzejski susreti na temu "Socijalna inkluzija i suvremeni muzej", koji će trajati do 8. novembra.

Riječ je o stručnoj konferenciji, koju MSURS organizira u suradnji s Regionalnom alijansom ICOM SEE i Nacionalnim komitetom ICOM BiH, a koja će okupiti preko trideset muzejskih profesionalaca iz Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rumunjske, Moldavije i BiH.

Program ove trodnevne konferencije obuhvatit 24 stručna predavanja i prezentacija muzejskih profesionalaca iz brojnih muzejskih institucija jugoistočne Europe među kojima su: Tiflološki muzej iz Zagreba, Etnografski muzej iz Ljubljane, Muzej Makedonije iz Skoplja, Narodni muzej iz Kikinde, Fondacije CHWB, Tehnički muzej iz Zagreba, Pedagoški muzej iz Beograda, Etnografski muzej iz Zagreba, Muzej afričke umjetnosti iz Beograda, Open-Air muzej Lastovo, Gradski muzej Krive Palanke, Spomen zbirka Pavao Beljanski iz Novog Sada, Arheološki muzej iz Zagreba, Gradski muzej Karlovca, Prirodoslovni muzej iz Beograda, Zemaljski muzej iz Sarajeva.

Posebni gosti ove konferencije su i ugledni profesori iz Italije, prof. dr Roberto Zankan iz UNESCO-a Venecija i prof. dr Guido INCERTA sa Univeziteta u Ferrari.

Tema VI muzejskih susreta odabrana je u skladu s činjenicom da se upravo socijalna inkluzija uvrštava u vodeće probleme s kojima se suočava suvremena muzeologija, a koji naročito za muzejske instiucije u BiH i regiji predstavlja jedan od trenutno najvećih profesionalnih izazova. Cilj konferencije je razmjena iskustava, širenje znanja u vezi sa socijalnom inkluzijom i ulogom muzeja u suvremenom društvu, kao i izrada nove strategije djelovanja muzeja u ovom području.

Projekt su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ured UNESCO-a u Veneciji,

Muzej suvremene umjetnosti RS provodi VI Regionalne muzejske susrete u sklopu projekta "Dijalog za budućnost" koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt "Dijalog za budućnost" se financira sredstvima Ureda Ujedinjenih naroda za potporu izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).