{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Banjoj Luci počinje "Pravo ljudski" vikend

F
29.9.2011. u 13:46
0
1
U Banjoj Luci počinje "Pravo ljudski" vikend
0
U Banjoj Luci počinje "Pravo ljudski" vikend
Projekcijama britansko-kambodžanskog filma "Neprijatelji naroda" Roba Lemkina i Theta Sambatha koji govori o zločinima Crvenih kmera, te kratkih filmova "Nježnost pendreka" i "Barbari" jednog od najboljih evropskih dokumentarno-eksperimantalnih filmskih autora Jean-Gabriel Periota, u petak 30. septembra u Domu omladine u Banja Luci počet će "Pravo Ljudski putuje...", program u organizaciji Udruženja građana "Pravo Ljudski", British Councila i UNSA GETO.
Cilj ovog dvodnevnog programa je decentralizacija i defestivalizacija kulturnih dešavanja, te promocija društveno angažiranih formi u gradovima širom BiH.

Ovog vikenda u Banjoj Luci bit će prikazano šest filmova i održana javna diskusija poslije projekcije filma "Neprijatelj naroda" o temi "Alter kultura: Nezavisna kulturna scena u BiH".

Film "Neprijatelji naroda", koji otvara program "Pravo Ljudski putuje", potresna je priča o jednom od najbrutalnijih režima dvadesetog stoljeća, ispričana riječima zločinaca.

Do sada je u svijetu osvojio 13 glavnih nagrada na svjetskim festivalima, od kojih četiri za najbolji dokumentarni film.

Kratki filmovi "Nježnost pendreka" i "Barbari" autorski su radovi prepoznatljivi po oštrom, hrabrom, ali i analitičkom filmskom izričaju.

"Pravo Ljudski putuje..." Banja Luka bit će zatvoren višestruko nagrađivanim filmom "Željezne vrane" Bong Nam Parka, koji govori o ljudima što uprkos nečovječnim uvjetima za rad i život ne gube nadu.

Program će nakon Banja Luke biti organiziran u Gradišci i Bugojnu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: