Kultura
0

U Banjoj Luci počinje Festival animiranog filma

FENA
Međunarodni festival animiranog filma, na kojem će biti prikazano više od 300 animiranih ostvarena iz više od 30 zemalja svijeta, počinje večeras u Banjoj Luci.

Ovu značajnu kulturnu manifestaciju u Dječijem pozorištu RS-a otvorit će britanski animator Fil Muloj.

Do 28. oktobra animirani filmovi će biti prikazani u sedam gradova u BiH, Banjoj Luci, Sarajevu, Tuzli, Trebinju, Bijeljini, Gradišci i Mrkonjić Gradu, najavio je na današnjoj pres konferenicji direktor festivala Goran Dujaković.

U glavnom, takmičarskom programu publika i žiri će vidjeti i ocijeniti 47 ostvarenja, među kojima i animirane filmove svjetski poznatih autora, ali i četiri filmske animacije iz BiH.

U dječijem takmičarskom programu bit će prikazano 14 animiranih filmova.

Umjetnike i njihov rad ocijenit će međunarodni žiri u sastavu: Vera Neubauer (Velika Britanija), Izabela Plucinska (Poljska), Steva Živkov (Srbija), Marko Meštrović (Hrvataska) i Luka Kecman (BiH).

Britanska animacija, koja je ove godine u fokusu festivala, bit će predstavljena sa 45 filmova u dva bloka: savremena i dječija animacija, u izboru Džejn Piling.

U okviru posebnog programa predstavit će se i čuveni Studio animiranog filma "Aardman", s tradicijom dugom četiri decenije.

U programu autorskih retrospektiva publiku očekuje izbor filmova Zlatka Boureka, veterana zagrebačke škole animiranog filma, čije ostvarenje "Mačka" je svrstano među 100 najznačajnijih animiranih filmova u historiji.

U okviru festivala bit će obilježen značajan jubilej - četiri decenije od osnivanja Majskog festivala animiranog filma "Banja Luka 71", najznačajnije manifestacije te vrste u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Koliko uspješno je Međunarodni festival animiranog filma u Banjoj Luci nastavio tradiciju razvoja filmske animacije, dugu više od pola stoljeća, ilustruje i podatak da će ove godine, kao i prethodne, biti odabran kandidat za evropsku nagradu za najbolji animirani film - "Cartoon D'Or".

Glavna festivalska nagrada iznosi 3.000 eura.