Kultura
1

U Banjoj Luci otvorena izložba slika Save Šumanovića

Anadolija
U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sinoć je otvorena je izložba slika jednog od najpozantijih srpskih slikara 20. stoljeća, Save Šumanovića.

Banjalučani će u narednih mjesec dana moći da vide 46 ulja na platnu iz ciklusa "posljednjih deset godina" koje je Šumanović naslikao u Šidu u periodu od 1932. do 1942. Godine.

Kustos šidske galerije, koja čuva donaciju porodice Šumanović od 417 djela ovog slikara Vesna Burojević, podsjetila je da je ciklus koji je Šumanović naslikao u tom gradu najzreliji period njegovog stvaralaštva. Tu je uradio oko 600 slika, a taj njegov period opisan je kao poetski realizam.

Sava Šumanović, ističu istoričari umjetnosti, slikar je svjetlosti i boje. Nakon završene škole za umjetnost i obrt u Zagrebu slikarstvo je nastavio studirati u Parizu u koji se u periodu od 1921. do 1930. godine u više navrata vraćao. Izlaganjem na pariškom Jesenjem salonu i Salonu nezavisnosti Šumanović se potvrdio kao umjetnik čiji značaj prelazi granice tadašnje Jugoslavije.

Njegovo istraživanje umjetničkih pravaca okončano je dolaskom u Šid u kojem nastaju dva najsnažnija ciklusa: ciklus aktova šidske kupačice, "Šidijanke" i beračice.

Početak Drugog svjetskog rata Šumanović je dočekao u Šidu, koji nakon rasparčavanja Jugoslavije dolazi pod upravu Nezavisne države Hrvatske. Svoju tugu pred ratnim zlom iskazao je odbijajući da potpisuje svoje slike. Pejzaži zime i nabujalih proljetnih sremskih polja, njegovi su i posljednji radovi, obilježeni samo datumima 1941. i 1942. godina.

Savu Šumanović su, sa još 120 njegovih sugrađana, ustaše strijeljale 30. augusta 1942. godine.

Otvaranje izložbe Save Šumanovića izazvalo je izuzetno veliko interesovanje među Banjalučanima. Otvaranju je prisustvovalo niz zvaničnika RS predvođenih entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, a prisutan je bio i ministar kulture Srbije Predrag Marković koji je pomogao u realizaciji ovog kulturnog događaja.