Spomenici koje smo zaboravili
1

U Banjoj Luci otvorena izložba Nedima Zlatara i Branimira Prijaka

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
U banjalučkom Domu omladine večeras je svečano otvorena izložba fotografija sarajevskih umjetnika Nedima Zlatara i Branimira Prijaka, pod nazivom “Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata”.

Izložba je otvorena u sklopu Festivala “Bina mira 2012” u organizaciji Dis pozorišta, a posjetioci će u naredim danima imati priliku da vide fotografije spomenika, koji veličaju zajedničku borbu ovdašnjih naroda protiv fašizma i okupacije.

Autori izložbe su naveli kako su ove monumentalne građevine, izgrađene u vrijeme komunističkog režima, te da su one nekada imale mitološku veličinu u propagandi tadašnjeg društva, dok danas postoje u potpuno drugačijem kontekstu.

Postavka napuštenih spomenika, koji su svjedoci jednog prošlog vremena, ali žrtava koje su za njega pale, tokom maja ove godine predstavljena je i u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Svi koji žele da pogledaju izložbu fotografije dvojice sarajevskih umjetnika mogu to da urade do 28. septembra, do kada će postavka biti izložena u banjalučkom Domu omladine.