{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Banjoj Luci otvorena izložba jeruzalemskih ikona

19.4.2012. u 21:16
0
0
U Banjoj Luci otvorena izložba jeruzalemskih ikona
0
U okviru obilježavanja Dana grada, u Muzeju RS u Banjoj Luci večeras je otvorena izložba pod nazivom “Konzervatorski dosije”, koja je predstavljen višemjesečni proces konzervacije i restauracije četiri velike ikone Jeruzalema.
Iz Muzeja RS je saopšteno da je restauracija i konzervacija izloženih ikona trajala od oktobra 2010. godine, jer su eksponati u Banju Luku doneseni u veoma lošem stanju.

“Tim koji je obavljao restauraciju čine viši konzervator Dijana Pešikan - Egić, spoljni saradnici Đurđica Bjelošević, konzervator restaurator i Marko Katić, istoričar umjetnosti koji je obradio ikone sa aspekta istorije umjetnosti”, neveli su organizatori večerašnje izložbe.

Kako je saopšteno, sve faze rada na ikonama su dokumentovane, fotografisane, opisane i sa crtežima i kalkovima u razmjeri 1:1 u koji su ubilježena sva oštećenja i sve scene na ikonama. Istovremeno, za svaku ikonu napravljen je i konzervatorski dosije.

Izložene ikone Jerusalima su dio zbirke ikona Srpske pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu, koja je je 2004. godine proglašena za kulturno dobro BiH.

Četiri ikone koje su večeras izložene u Banjoj Luci donesene su nakon hadžijskih pokloničkih putovanja po Izraelu, pa su po tome i dobile naziv hadžijske ili jeruzalemske.

Organizatori su naveli kako je izložba dobar povod da se široj javnosti pokaže koliko je zahtjevan  proces muzejske konzervacije i restauracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: