Od 7. 3. do 27. 5.
13

U Banjoj Luci izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" s fokusom na žene

Klix.ba
Izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", u čijem su fokusu žene, bit će otvorena 7. marta u Muzeju savremene umjetnosti RS-a.

"Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" novi je umjetnički projekt u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kojim se nastavlja izuzetno uspješna saradnja sa British Councilom. Ranijih godina saradnja između ove dvije institucije je Banjoj Luci omogućila značajne i veoma posjećene izložbe "Nova religija" Damiena Hirsta i "Taština malih razlika" Graysona Perryja.

Izložba koja će u Muzeju savremene umjetnosti RS-a biti predstavljena od 7. marta do 27. maja prezentovat će 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe Young British Artists u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije Muzeju savremene umjetnosti RS-a, različitih generacija, od savremenih mlađih umjetnica, umjetnica srednjih generacija i onih koje pripadaju umjetnosti iz vremena Jugoslavije.

Projekt “Percepcije” započeo je u februaru 2018. godine u Londonu kada je pet kustosa iz institucija širom Zapadnog Balkana odabranih na osnovu kvalitete koncepta dostavljenog kao odgovora na otvoreni poziv, u saradnji sa kustosima British Councila odabrali djela najznačajnijih britanskih umjetnica današnjice iz kolekcije British Council-a kako bi ti radovi bili predstavljeni publici u dijalogu sa kolekcijama institucija.

Izložba u Banjoj Luci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS-a Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica "Cvijet je najljepši kad je neubran" sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno - historijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Kustoskinja izložbe Lana Pilipović izložbu je podijelila u 4 segmenta i to: "Refleksija", "Izloženost", "Rodna tijela" i "Duh". Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza – od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos.

Na izložbi će biti izložena djela sledećih umjetnica: Abigail Lane, Anthea Hamilton, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Helen Chadwick, Laura Aldridge, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Tracy Emin, Margareta Kern, Sandra Dukić, Nives Kavurić Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić Mitrović, Kosa Bokšan, Vesna Perunović, Lala Raščić, Borjana Mrđa, Biljana Gavranović, Kata Mijatović.

Izložba "Percepcije" do sada je prikazana u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju ( 3. jul – 28. avgust 2018), Galeriji Matice srpske u Novom Sadu ( 28. septembra – 6. januara 2019) i Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini (24. januar – 24. februar 2019) a poslije postavke u Banjoj Luci (7. mart – 27. maj) njena zadnja stanica u okviru balkanske turneje je Muzej savremene umetnosti u Skoplju (12. jun - 12. septembar 2019).