Kultura
0

U augustu u Jajcu likovna kolonija

FENA
U Jajcu će od 5. do 12. augusta biti održana Međunarodna slikarska kolonija "Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a - Jajce 2007." Kolonija je koncipirana kao simpozij renomiranih slikara čija će realizacija biti u Jajcu i njegovoj okolici.

Sedmodnevni program obuhvatit će radne izlete i predavanja s ciljem upoznavanja slikara o kulturi i historijskom naslijeđu Jajca i Bosne i Hercegovine. Radovi koji će nastati za vrijeme slikarske kolonije bit će prezentirani na izložbi koja će biti realizirana 12. augusta u foajeu Doma Kulture u Jajcu.

Svi učesnici poklonit će po jedan svoj rad gradu Jajcu. Nakon izložbe je predviđena realizacija kataloga i prezentacionog video DVD-a. Za vrijeme kolonije u Jajcu bit će i češki dokumentarist Marek Dušák, koji će snimati dokument o koloniji i o gradu Jajcu za Češku televiziju.

Ova manifestacija bi trebalo pomoći predstavljanju likovne kulture u Jajcu i širem regionu. U koloniji će učestvovati slikari evropskog renomea kao što su Borut Skok iz Pule, koji je izlagao u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj a bavi se pedagoškim radom u likovnoj struci, Pier Fichefeux iz Pariza, koji već dugi niz godina izlaže u prestižnim galerijama u Japanu, Francuskoj, Engleskoj... Na projektu također participiraju pedagozi s likovnih akademija iz Valencije i Praga, Guillermo Aimerich i Stanislav Diviš, koji su zastupljeni u evropskim zbirkama savremenog slikarstva.

Po završetku simpozija će od djela nastalih za vrijeme kolonije biti formirana zbirka slika koja ostaje kao trajna vrijednost u gradu Jajcu. Ova zbirka bit će proširivana realizacijom redovnog simpozija svake godine. Jajce bi na ovaj način trebalo osnovati jedinstvenu zbirku evropskog slikarstva u Bosni i Hercegovini na visokom nivou.