Značajan jubilej
9

U Ateljeu Figure otvorena Izložba pozorišnih plakata Zijaha A. Sokolovića

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Ateljeu Figure u Sarajevu sinoć je uz prigodan umjetnički program otvorena Izložba pozorišnih plakata Zijaha A. Sokolovića.

Bh. glumac Zijah Sokolović, kojeg su prozvali i kraljem, maestrom monodrame, ove godine obilježava 50 godina umjetničkog rada. Iza sebe ima 5.000 izvedbi monodrama i dobitnik je 76 nagrada.

Ovaj značajni jubilej Zijah Sokolović obilježava nizom programa, a poseban performans slijedi u Sarajevu gdje je sve počelo u novembru 1968. godine, kada je odigrao svoju prvu profesionalnu glumačku ulogu. Tako danas slijedi performans, glumačka šetnja Zijaha Sokolovića ulicama Sarajeva - od mjesta gdje je sve počelo do mjesta gdje je odigrao svoju profesionalnu ulogu.

Sokolović će u 11 sati poći od Centra kulture i mladih u Jelićevoj, gde je i bilo prvo dječije pozorište u kojem se Zijah prvi put susreo s pozorištem, do Kamernog teatra 55 gdje je odigrao svoju prvu ulogu kao profesionalni glumac u novembru 1968. godine. Sve to govoreći tekst iz svoje kultne predstave "Glumac… je glumac… je glumac" koju je za više od 40 godina odigrao više od 1.600 puta.

Ova predstava prevedna je na nekoliko svjetskih jezika, a premijerno je izvedena u Beču, Parizu, Londonu, New Yorku, Sydneyju…