Kultura
3

U aprilu otvaranje obnovljene knjižnice Samostana u Fojnici

FENA
Knjižnica i muzej franjevačkog Samostana sv. Duha u Fojnici mogu se smatrati čuvarima historije BiH.

Nakon dugogodišnjeg rada i truda konačno, 5. aprila trebala bi biti otvorena obnovljena knjižnica ovog franjevačkog samostana, saznaje Fena od gvardijana Samostana fra Mirka Majdandžića.

Franjevački samostan sa Crkvom sv. Duha u Fojnici postoji od kraja 14. i početka 15. stoljeća, ali crkva nije bila na postojećem mjestu. Doživjela je veliki požar kada je sve izgorjelo s riznicom i biliotekom. Obnovljena je krajem 17. i početkom 18. stoljeća, ali je zbog starosti 1865. godine napravljena nova samostanska zgrada. Prva crkva je zbog slabe konstrukcije bila porušena, a njena ponovna izgradnja povjerena je mladom arhitektu Josipu Vancašu, graditelju sarajevske Katedrale.

Crkvu je 1894. godine oslikao Josip Ojsner, slikar iz Hrvatske. Crkva i samostan posjeduju bogatu riznicu i biblioteku.

Biblioteka se dugo stvarala i posjeduje bogatu zbirku od 40.000 naslova, među kojima su posebno značajne inkunabule i ručno štampane knjige. Tu su i knjige iz 17., 18. i 19. stoljeća iz svih polja čovjekove djelatnosti. Samostan posjeduje i bogatu riznicu koja sadrži dosta predmeta od metala, što je karakteristično za Bosnu. Tu su i tekstilni predmeti, a naročito je vrijedan plašt koji je turski sultan Mehmed Fatih poklonio fra Anđelu Zvizdoviću prilikom predaje Ahdname 1463. godine kojom su franjevci dobili pravo ispovijedanja svoje vjere. U okviru biblioteke smješteno je i oko 155 rukopisa pisanih bosančicom te više od 2.500 rukopisa na turskom jeziku.