Kultura
1

U aprilu otvaranje IV ciklusa Bijenala D-0 ARK Underground

Klix.ba
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uputio je zvanične pozive ministrima kulture zemalja koje su partneri u organizaciji ovogodišnjeg, četvrtog po redu, izdanja Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Poziv je upućen ministrici kulture i medija Njemačke Moniki Grutters, ministru kulture i nacionalnog nasljeđa Poljske Piotru Glinskom, ministru kulture i turizma Italije Dariju Franceshiniju kao i predsjedniku Goethe Instituta prof. dr. Klaus-Dieteru Lehmannu. U pozivu ministrima, ministar civilnih poslova BiH navodi da je Bijenale D-0 ARK Underground Projekat kojeg je Vijeće Evrope proglasilo za kulturni događaj Evrope za 2011. godinu te da je riječ o projektu koji predstavlja odličnu platformu za promociju savremene umjetnosti, projektu na koji je Bosna i Hercegovina veoma ponosna.

Ministar Osmanović poziva svoje kolege iz Njemačke, Poljske i Italije da supotpišu Deklaraciju o podršci Projektu D-0 ARK Undreground koju su, u prethodnom periodu, potpisali ministri kulture Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i Austrije.

Svečano otvaranje IV ciklusa Bijenala D-0 ARK Underground, uz prisustvo uglednih gostiju, desit će se 21. aprila 2017. ispred Atomske ratne komande u Konjicu.

Nakon IV ciklusa, Kolekcija D-0 ARK brojat će više od 140 umjetničkih radova umjetnika iz 33 zemlje svijeta. Vrijednost umjetničke kolekcije već je sada procijenjena na više od 14 miliona maraka, a prema mišljenju međunarodnih historičara savremene umjetnosti Kolekcija D-0 ARK najznačajnija je kolekcija savremene umjetnosti u jugoistočnoj Evropi.

Povodom otvaranja IV ciklusa Bijenala, osnivač projekta Edo Hozić kaže: “Predstavljali smo Bosnu i Hercegovinu na Venecijanskom bijenalu, u Vijeću Evrope u Starzburu, na Trijenalu Milano, prezentirali projekat u Beču, Istanbulu, Berlinu, Tirani, Zagrebu, Splitu, Firenci, Banjoj Luci, Trebinju, umreženi smo sa muzejima i univerzitetima u svijetu koji izučavaju Hladi rat, (Harward, Oxford..) a o nama su pisali i emitirali priloge o projektu svi značajni svjetski mediji. U svijet je odaslana lijepa slika o nama. Vrijeme je da ovo društvo, ako nam je stalo do proklamovanih civilizacijskih vrijednosti, preuzme brigu o ARK-u kao historijskom spomeniku i o fantastičnoj umjetničkoj kolekciji na kojoj nam zavide”.