{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 2009. završetak arheoloških radova na Bijeloj tabiji

F
12.3.2009. u 13:15
0
0
U 2009. završetak arheoloških radova na Bijeloj tabiji
0
U 2009. završetak arheoloških radova na Bijeloj tabiji
Završetak arheoloških radova unutar kompleksa Bijele tabije u Sarajevu, koje provode stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH, planiran je do kraja godine, zbog čega i neće biti nastavljeni radovi na samom objektu, kazao je danas Feni direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Munib Buljina.
Buljina navodi je do sada završeno oko 90 posto radova na konzervaciji i restauraciji zidova Bijele tabije te je i to jedan od razloga što se neće žuriti s nastavkom tih radova, dok ne budu završene arheološke istrage.

Zavod je u ovoj godini planirao realizaciju niza značajnih projekata, ali oni će zavisiti isključivo od finansijskih sredstava koja će biti odobrena budžetom KS-a za ovu godinu, ali i budžetom Grada Sarajeva s kojim Zavod zajednički realizira mnoge projekte.

U 15-ak dana Buljina očekuje da će biti završeni radovi na Ferhadija džamiji u Sarajevu kojima su obnovljeni kupola i oluci. Ukoliko Zavod bude imao dovoljno novca, u ovoj je godini planiran početak obnove veoma značajnih zidnih dekoracija ove džamije.

Kada je riječ o Jevrejskom groblju kao iznimno vrijednom spomeniku najviše kategorije s pojedinim primjercima nadgrobnih spomenika iz 16. i 17. stoljeća, Zavod je u saradnji s Jevrejskom opštinom već realizirao važne radove. Riječ je o ugradnji drenažnih cijevi čime je stabiliziran problem klizišta te regulirana odvodnja vode s tog lokaliteta. Potrebno je još uraditi i površinsku odvodnju vode, obnoviti potporni zid i pješačke staze, dok će rad na konkretnim primjercima nadgrobnih spomenika predstavljati završnu fazu tog projekta.

Zavod je, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, u ovoj godini planirao i početi radove na pokrivanju Gazi Husrev-begovog bezistana u saradnji s Gradskom upravom, početi prvu fazu na obnovi objekta Šabanovića kuće (koja je nedavno stradala u požaru), kao i Cekovića kuće (prve ženske škole Stake Skenderove u Sarajevu).

Komentirajući mogućnost zaštite i obnove dviju starih željezničkih stanica u Sarajevu - one na Ilidži te Bistriku, Buljina ističe da u oba slučaja postoji problem neriješenih imovinskopravnih odnosa.

"Zavod je još prije pet ili šest godina uradio kompletnu projektnu dokumentaciju za staru Željezničku stanicu na Ilidži, koja je u katastrofalnom stanju i propada iz godine u godinu. Ali, upravo zbog neriješenosti imovinskih odnosa ništa nije urađeno te je sada već i ta dokumentacija zastarjela. Inače, za oba su projekta potrebna ogromna finansijska sredstva", kazao je Buljina.

Naveo je još i da obnova Hamama, odnosno starog turskog kupatila kod Careve džamije, ne ide putem Zavoda, ali je informiran da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za obnovu tog vrijednog nacionalnog spomenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: