Kultura
0

"Tvrđava" sarajevskog pozorišta gostuje u Zagrebu

FENA
U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 18. januara gostovat će Narodno pozorište Sarajevo s predstavom "Tvrđava", nastalom po istoimenom romanu Meše Selimovića.

Tu dramu u dva čina režirao je Sulejman Kupusović, koji je zajedno s Darkom Lukićem dramatizirao roman. Predstava je premijerno izvedena u veljači 2003.

U predstavi nastupaju Izudin Bajrović (Ahmet Šabo), Miralem Zupčević (Mula Ibrahim), Vladimir Jokanović (Šehaga Sočo), Josip Pejaković (Hafiz Abdulah), Nada Đurevska (Žena), Amra Kapidžić, Mirvad Kurić, Adnan Hasković, Damir Kustura, Slaven Vidak, Riad Ljutović i Miraj Grbić.

U romanu "Tvrđava" pisac daje prikaz Sarajeva uoči Hoćimske bitke (koju je Gundulić opjevao u "Osmanu"). Odlikuje ga široka paleta likova i veći broj lirskih pasaža od autorova prvog romana "Derviš i smrt".

Ono što im je zajedničko jest bogatstvo prigušene emocionalnosti, mračni iskazi ljudske sudbine, atmosfera koju je teško jednoznačno opisati i koja oscilira između smirenosti u pomirenosti sa sudbinom i bunta protiv neljudskih okolnosti.

U prvom izdanju romana tiskana je "Piščeva napomena" u kojoj navodi da je tvrđava svaki čovjek, svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija.

Glavni junak romana Ahmet Šabo želi pronaći most do drugih ljudi i izići iz tvrđave jer zna da nas razdvaja i uništava mržnja, a održat će nas samo ljubav ili makar vjera da je moguće ma kakvo sporazumijevanje među pojedincima i zajednicom.