Bogata zbirka
6

Tuzlaci prošetali kroz vijekove uz odabrana djela eminentnih umjetnika

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Zidove Muzeja istočne Bosne u Tuzli danas je ukrasilo skoro 40 odabranih djela eminentnih umjetnika koji su decenijama radili i stvarali u gradu soli.

Postavka "Tuzlanski umjetnici kroz vrijeme" donijela je djela umjetnika koji su rođeni ili su određeni period svog života proveli u Tuzli, a svojim djelovanjem u ovom gradu ostavili su neizbrisiv trag na bh. umjetničkoj sceni.

Đorđe Mihajlović, Todor Švrakić, Kosta Hakman, Franjo Leder, Ismet Mujezinović, Mensur Dervišević, Memo Suljetović, Dragiša Trifković, Zdravko Novak, sve su ovo velikani likovne umjetnosti koji su kroz vijekove ostavili na stotine umjetničkih djela, a njihove odabrane umjetnine danas su ponovo predstavljene pred očima javnosti u Tuzli.

"Nažalost, ovi umjetnici nisu među nama, ali na svu sreću Zdravko Novak kao posljednji u nizu još uvijek je tu, radi, stvara i djeluje. Izložba se sastoji od umjetničkih djela, odnosno ulja, akvarela, pastela i reljefa te dokumentarnog segmenta kroz koji smo željeli posjetiteljima približiti te umjetnike, kako bi saznali nešto više o njima", rekla je Vesna Isabegović, muzejska savjetnica u Muzeju istočne Bosne u Tuzli.

Sva ranije spomenuta imena doprinijela su tome da Tuzla bude grad kulture i središte umjetničkih zbivanja u BiH.

"Selekcija je rađena od djela koja se nalaze u umjetničkom odjeljenju Muzeja istočne Bosne. S obzirom da je prostor mali morali smo ići s četiri umjetnička djela po umjetniku, a odabrali smo one koji su za njih najkarakterističniji", dodala je Isabegović.

Akademski slikar Zdravko Novak koji se pojavio na otvorenju postavke mišljenja je da umjetnici u našoj zemlji danas ne zavređuju pažnju koja bi im trebala biti poklonjena.

"Čast mi je da sam među svim ostalim imenima čija su djela predstavljena u Tuzli. Slikari su uglavnom sebični, pa ako sliku ne mogu prodati, onda je uglavnom neće ni pokloniti. Međutim, drago mi je da su veliki tuzlanski slikari prepoznali Muzej istočne Bosne kao ustanovu kojoj treba ustupiti djela", rekao je Novak.

Određeni period svog života Novak je proveo u društvu velikana bh. umjetnosti Ismeta Mujezinovića za kojeg je rekao da je bio izuzetno dobar kao komšija, slikar, ali i čovjek.

"Ismet je volio život. Bio je čovjek revolucije, napravio je mnogo skica i crteža iz perioda NOB-a i kao takav je morao ostati upamćen, posebno jer se smatrao jednim od najvećih crtača ovih prostora. Često je sjedio u starom Hotelu Bristol u Tuzli skupa s Dragišom Trifkovićem i Memom Derviševićem koji mu je dolazio i kući na partiju šaha", dodao je Novak.

Umjetnički fundus Muzeja istočne Bosne u Tuzli bogat je s blizu 500 djela, a danas otvorena postavka ljubiteljima umjetnosti bit će dostupna do 2. oktobra ove godine.