|

Tuzlaci nakon 15 godina uživali u operi: Ovacije za ansambl predstave "Zmaj od Bosne"

Tuzlaci nakon 15 godina uživali u operi: Ovacije za ansambl predstave "Zmaj od Bosne"
142
Piše: A. K.
13.3.2017. u 21:59
22
komentara
142

dijeljenja
1/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
6/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
7/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
8/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
9/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
10/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
11/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
12/12 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Operna predstava pod nazivom "Zmaj od Bosne" večeras je izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli. U ovom muzičko-scenskom spektaklu učestvovalo je više od 100 izvođača, odnosno članovi Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske filharmonije.
Operna predstava "Zmaj od Bosne" donosi toplu, intimnu priču o liku i djelu Husein-kapetana Gradaščevića, a libreto za ovo ostvarenje uradio je tuzlanski književnik i dramaturg Nijaz Alispahić.

"Večeras se osjećam jako lijepo jer je prvo gostovanje ove opere nakon tri sarajevske reprize upravo u Tuzli. Vrlo je bitno da se ova opera izvodi jer je riječ o bosanskoj, herojskoj, patriotskoj, historijskoj i savremenoj operi", kazao je Alispahić.

Muziku je komponovao bh. kompozitor Asim Horozić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani profesor Ozren Prohić, koji je kazao da je bilo jako interesantno raditi na kompleksnom projektu kao što je "Zmaj od Bosne".

Istakao je i da je skupa sa Horozićem više od godinu dana radio na kreiranju strukture djela.

"Paralelno s tim radio sam scensku sliku koja nije ilustrativna, nego ima svoju pozorišnu logiku. U samom radu sjajno je to da je urađena odlična pjevačka podjela s kojom se radilo na psihološkoj i historiografskoj podlozi likova. Veoma sam insistirao na tome jer je riječ o temi oko koje se u trenutnoj historiografiji lome koplja", naglasio je Prohić.

Prohić je dodao da u ovom ostvarenju preovladava nešto što je univerzalno i što se, nažalost, već 200 godina ne miče sa mrtve tačke.

"Mislim da je predstava napravljena na način da će biti interesantna u svakom smislu svakome. Naravno, ovo je i jedna emotivna priča prema Bosni, a ima i neke poruke koje su, nažalost, i dan danas aktuelne", naglasio je on.

Za ovaj projekat kostime je kreirala kostimografiknja Vanja Popović, koja uz Ozrena Prohića stavlja potpis i na scenografska rješenja.

Cijelu ovu priču pratila je i Sarajevska filharmonija kojom je dirigovala Nada Matošević-Orešković.

Inače, Tuzlaci su posljednji put u opernoj predstavi imali priliku uživati prije 15 godina, a da su se uželjeli ovakve vrste pozorišnog oblika potvrđuje i činjenica da je sala BKC-a bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Večerašnjom izvedbom operne predstave "Zmaj od Bosne" zvanično je počela saradnja tuzlanskog BKC-a i Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Zadovoljstvo nam je jer smo mogli svjedočiti ovom fenomenalnom projektu. Prema reakcijama publike i medija zaista vidimo da smo ostvarili pun pogodak", izjavio je direktor BKC-a u Tuzli Edis Bajić.

Saradnja ove dvije ustanove kulture bit će nastavljena i u narednom periodu, pa će 30. marta u Tuzli biti izvedena baletna predstava Palčica, a Tuzlaci će sa ostvarenjem Balkanski špijun kod svojih prijatelja u Sarajevu gostovati 19. aprila ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...