Kultura
0

Tuzla: Završena likovna kolonija "Breške"

FENA
Sinoć je u župnoj crkvi na Breškama u Tuzli upriličeno svečano zatvaranje XII. međunarodne likovne kolonije "Breške", koja je održana u organizaciji tuzlanske Glavne podružnice HKD Napredak.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji nastalo je 47 novih umjetničkih djela pa je sada umjetnički fundus Napretka dodatno obogaćen te broji oko 500 likovnih djela. Predsjednik HKD Napredak Tuzla Nikola Čiča kazao je kako će Napredak ustrajati u svojoj misiji širenja i njegovanja kulture.

"Vremena jesu možda teška, ali ne toliko da bismo posustali. Želimo uvijek širiti taj kulturni duh i uzdizati umjetnost", naglasio je Čiča.

Ove je godine na Koloniji sudjelovalo 16 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Češke i to: Damir Avdić, Nejra Brčić, Ante Brkić, Trpimir Grgić, Senka Hukić, Fuad Kasumović, Vinko Lamešić, Aleksandar Marković, Boris Pejić, Ćazim Sarajlić, Ana Šćekić, Petra Jovanovska, Jelena Đurković, Janos Erdos i Istvan Toth.

Zatvarajući koloniju, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Zdravko Anđić kazao je kako kolonija u suštini nije zatvorena, već su njeni sudionici za kratko na drugim adresama. "Već naredne godine ponovno ćemo biti zajedno", naglasio je gvardijan.