Kultura
57

Tuzla: Prva samostalna izložba Jasenka Đorđevića otvorena u BKC-u

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pobjednik prošlogodišnjeg Bijenala umjetnosti minijature Jasenko Đorđević, umjetnik iz Tuzle, upriličio je u BKC-u prvu samostalnu izložbu. Tuzlanskoj publici Đorđević se predstavio sa 20-ak radova, koji su sve prisutne bukvalno ostavljali bez daha.

Naime, Đorđević je jedini umjetnik iz naše zemlje, jedan od rijetkih Evropljana, koji svoja umjetnička djela izrađuje na zrnu grafitnih olovaka.

"Poslije tuzlanske izložbe u planu su i izložbe u drugim gradovima. Ponosan sam na činjenicu što su moji radovi uvršeni u stalnu postavku The Cumberland Pencil Museum. Sve me to obavezuje da u budućnosti nastavim sa svojim radom i da izrađujem nove motive”, kaže Jasenko Đorđević.

Đorđević je izrađivao minijature i za svjetski poznatu fabruku olovaka Derwent, koja je ujedno i najstarija fabrika olovaka u Engleskoj sa tradicijom dugom od preko 180 godina. Ta kompanija je sa Đorđevićevim radovima učestvovala 2013. godine na manifestaciji Creativeworld u Frankfurtu.

Kaže kako je svjestan činjenice da se od ovakve vrste umjetnosti u BiH ne može živjeti, ali to ga nije obeshrabrilo pa je prionuo na rad i pripremio 20-ak novih djela za prvu samostalnu izložbu.

Đorđević svoje radove izlaže i na web stranici www.toldart.com i Facebook grupi.