{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Tuzla: Obilježena godišnjica smrti Ismeta Mujezinovića

S
6.1.2012. u 16:35
0
2
Tuzla: Obilježena godišnjica smrti Ismeta Mujezinovića
0
Polaganjem cvijeća na Partizanskom groblju i otvaranjem dokumentarne izložbe obilježena je godišnjica smrti velikana Ismeta Mujezinovića. Nenadmašni slikar preminuo je 7. januara 1984. godine, a na njegov posljednji ispraćaj došao je tadašnji politički vrh SFRJ i Republike BiH.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

"Prošlu godišnjicu smrti obilježili smo izložbom Ismetovih crteža, a ove godine smo se odlučili na dokumentarnu izložbu koja govori o danu kada nas je Ismet zauvijek napustio. Posjetioci će moći pogledati 60-ak fotografija sa počasnom stražom i kolonom automobila te mnoštvom građana Tuzle koji su ispratili Ismeta na vječni počinak. Također, postavili smo i 20-ak novinskih članaka iz novina koje su štampane na prostoru SFRJ, a u kojim se govori o smrti Ismeta Mujezinovića", kazao je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta Ismet Mujezinović.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Nakon Ismetove smrti, njegova porodica je u amanet Tuzli ostavila porodičnu kuću u centru grada i Ismetova djela. U porodičnoj kući smješten je Atelje Ismet Mujezinović, u kojem je stalna postavka njegovih djela.

Kada je riječ o dokumentarnoj izložbi, fotografije i dokumenti su postavljeni u Međunarodnoj galeriji portreta, a izložba će biti otvorena mjesec dana.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

"Odlučili smo se da izložba traje mjesec dana zbog činjenice da dolazi zimski raspust. S tim u vezi želimo da što više školaraca posjeti galeriju kako bi se mogli uvjeriti koliko je bio cijenjen i poštovan Ismet Mujezinović", naglasio je direktor Galerije Dženan Jusufović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: