Kultura
0

Tuzla: Obilježavanje obljetnice rođenja Ismeta Mujezinovića

FENA
Tuzla
Tuzla
"Tuzla i Bosna i Hercegovina žele se odužiti akademiku Ismetu Mujezinoviću, jednom od najvećih slikara u povijesti ovih krajeva, obilježavanjem stote godišnjice njegova rođenja", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli načenik te općine Jasmin Imamović.

"Najveća galerija portreta na zapadnom Balkanu nosi Mujezinovićevo ime i nalazi se u Tuzli. Jedan dio grada i gimnazija u Tuzli dobili su njegovo ime, a prije nekoliko godina u centru grada postavljena je statua Ismeta Mujezinovića. Obilježavanjem stoljeća od njegova rođenja, mi samo održavamo kontinuitet čuvanja imena i djela našeg velikog sugrađanina", kazao je načelnik Imamović.

On je zatim podsjetio da će u sklopu Svečane akademije 1. prosinca u Tuzli nastupiti Sarajevska filharmonija te da će Tuzla ugostiti velika imena iz svijeta umjetnosti i kulture s područja cijele regije.

Manifestaciju obilježavanja obljetnice Mujezinovićeva rođenja organiziraju Općina Tuzla i Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Direktor Galerije portreta Ćazim Sarajlić kazao je novinarima kako je Ismet Mujezinović postao zaštitni znak Tuzle i da je obilježavanje godišnjice njegova rođenja tek mala gesta vraćanja duga velikom slikaru, koji je bio svestrana ličnost u svijetu umjetnosti, ali istodobno i angažirani umjetnik te začetnik važnih institucija kulture, kao što su Galerija jugoslavenskog portreta, Kolegium artistikum, Državne likovne škole u Sarajevu, Bosna filma, Fronta slobode, časopisa Pozorište itd.