{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Obilježavanje obljetnice rođenja Ismeta Mujezinovića

F
27.11.2007. u 18:35
0
1
Tuzla: Obilježavanje obljetnice rođenja Ismeta Mujezinovića
0
Tuzla: Obilježavanje obljetnice rođenja Ismeta Mujezinovića
Tuzla
"Tuzla i Bosna i Hercegovina žele se odužiti akademiku Ismetu Mujezinoviću, jednom od najvećih slikara u povijesti ovih krajeva, obilježavanjem stote godišnjice njegova rođenja", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli načenik te općine Jasmin Imamović.
"Najveća galerija portreta na zapadnom Balkanu nosi Mujezinovićevo ime i nalazi se u Tuzli. Jedan dio grada i gimnazija u Tuzli dobili su njegovo ime, a prije nekoliko godina u centru grada postavljena je statua Ismeta Mujezinovića. Obilježavanjem stoljeća od njegova rođenja, mi samo održavamo kontinuitet čuvanja imena i djela našeg velikog sugrađanina", kazao je načelnik Imamović.

On je zatim podsjetio da će u sklopu Svečane akademije 1.
prosinca u Tuzli nastupiti Sarajevska filharmonija te da će Tuzla ugostiti velika imena iz svijeta umjetnosti i kulture s područja cijele regije.

Manifestaciju obilježavanja obljetnice Mujezinovićeva rođenja organiziraju Općina Tuzla i Međunarodna galerija portreta
Tuzla.

Direktor Galerije portreta Ćazim Sarajlić kazao je novinarima kako je Ismet Mujezinović postao zaštitni znak Tuzle i da je obilježavanje godišnjice njegova rođenja tek mala gesta vraćanja duga velikom slikaru, koji je bio svestrana ličnost u svijetu umjetnosti, ali istodobno i angažirani umjetnik te začetnik važnih institucija kulture, kao što su Galerija jugoslavenskog portreta, Kolegium artistikum, Državne likovne škole u Sarajevu, Bosna filma, Fronta slobode, časopisa Pozorište itd.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: