Kultura
0

Tuzla: Mladi umjetnici uče crtanje i fotografiju

Sarajevo-x.com
Edina Husanović
Edina Husanović
Međunarodna galerija portreta Tuzla u suradnji sa Nacionalnom galerijom portreta u Londonu realizira zajednički projekat Fabrika, u okviru kojega voditelji umjetničkih radionica iz Londona i Tuzle, pokušavaju uvesti mlade u suvremenu svjetsku umjetnost, stvarajući platformu za njihov umjetnički izražaj kroz portret.

Mladi imaju priliku da pod vodstvom Edine Husanović i Munevera Salihovića, tokom sedam dana trajanja projekta, sudjeluju u radu radionica, da posjete galerije, te pogledaju video prezentacije modernih svjetskih trendova u umjetnosti. Na ovaj način bit će ostvarena suradnja među mladima, te planirana razmjena obrazovnih programa sa Londonom.

"Program Fabrika organizirat će tzv. Veliki nacrt (the Big Draw) događaj, koji će spojiti britansku i tuzlansku zajednicu u ovom crtaćem poduhvatu. Pokušat ćemo odgovoriti šta je moderni portret? Šta znači portret u kontekstu Bosne i Hercegovine danas? Koje je mjesto umjetnosti i kulturi u našem suvremenom društvu? Ko su mladi Bosanci i Hercegovci danas, šta im je bitno, kako se prezentiraju, kakvu sliku žele pružiti o sebi? Sve su to važna pitanja i mi ćemo tokom ovoga programa pokušati naći odgovore, pri tome približavajući mlade međusobno i približavajući im Galeriju", kazala je Edina Husanović, voditeljica programa crtanja.

Prema njenim riječima mladi su imali jedinstveno druženje u kojem su pored crtanja portreta, pokušali kreirati heksagonalnu skulpturu kristala soli, koju će u subotu 15. oktobra iznijeti na ulice Tuzle, kako bi skrenuli pažnju javnosti na umjetnost i dešavanja u Galeriji portreta Tuzla u kojoj traje Interbifep, najveća regionalna smotra crteža i grafike.

Posljednja dva dana trajanja programa Fabrika fotograf Munever Salihović organizirat će foto-radionicu, u kojoj će mladima prenijeti osnovna znanja iz oblasti fotografije. Mladi će pokušati da usporede svijet u kojem danas fotografija ima predominantnu ulogu, sa (ne)mogućim svijetom u kojem ne postoji fotografija.

Tako će sudionici radionice krenuti od prvih koraka u spoznaji šta je to fotografija i kako je vidjeti.

Interbifep će svoj rad okončati 20. oktobra kada će biti dodijeljene nagrade za najbolja ostvarenja pristigla na ovaj prestižni festival crteža i grafike. Do tada će, u organizaciji Galerije portreta Tuzla, biti upriličeno još niz zanimljivih sadržaja, koji će potvrditi ocjene da je ovo do sada najbolje organizirano bijenale crteža i grafike u Tuzli do sada.