Prepušteni zubu vremena
34

Tuzla ima 20 nacionalnih spomenika: O vrijednom naslijeđu brinu tek rijetki

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Husinski rudar vapi za obnovom (Foto: A. K./Klix.ba)
U Tuzlanskom kantonu registrovana su 54 nacionalna spomenika, a većina ih je prepuštena zubu vremena. U skladu sa svojim mogućnostima o vrijednom naslijeđu brine tek grupa entuzijasta, a kako bi se spasio autentični izgled ovakve vrste spomenika, potreban je angažman nadležnih, koji je zasad nedovoljan.

Dobro kulturne baštine koje je posljednje proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine s područja Tuzlanskog kantona je spomenik Husinski rudar, posvećen palim rudarima u Husinskoj buni i revoluciji u Tuzli.

Dražavna komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na sjednici održanoj 16. maja 2019. godine u Sarajevu donijela Odluku o proglašenju ovog značajnog dobra baštine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, čime je Husinski rudar postao 20. nacionalni spomenik u Tuzli, a 54. na Tuzlanskom kantonu.

Peticiju za proglašenje ovog dobra spomeničkog i umjetničkog naslijeđa nacionalnim spomenikom BiH podnio je Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, koji je husinskog rudara evidentirao kao dobro naslijeđa još 24. aprila 1987. godine.

Spomenik je djelo akademskog vajara iz Zagreba Ivana Sabolića, a podignut je 1956. godine u parku nekadašnjeg Radničkog doma "Moša Pijade", danas Bosanski kulturni centar u Tuzli.

"Monumentalni spomenik predstavlja rudara s puškom u desnoj ruci, visoko podignutoj iznad glave i rudarskom krampom u lijevoj ruci. Rudar je napravljen od patinirane bronze i visok je osam metara. Postavljen je na stepenasti betonski postament obložen crnim granitnim pločama. Na gornjem dijelu postamenta uklesan je tekst: 'Rudarima palim u Husinskoj buni 1920. i Narodnoj revoluciji 1941.-1945., rudari Kreke 27. jula 1956.'", kaže za Klix.ba mr. Semir Hadžimusić, Stručni saradnik za kulturno-historijsko, umjetničko i spomeničko naslijeđe u spomenutom kantonalnom zavodu.

Vrijedan spomenik vapi za adaptacijom

On podsjeća da je spomenik podignut u sjećanje na Husinsku bunu, kako je prozvan štrajk rudara iz 1920. godine. Ovaj događaj u historiografiji se razmatra u okvirima radničkog pokreta koji se javio neposredno nakon Prvog svjetskoga rata. Također, mnogi od boraca s ovog područja koji su poginuli u narodnooslobodilačkoj borbi u periodu od 1941. do 1945. godine su bili upravo rudari.

"Spomenik ima visoku umjetničku, izvedbenu i ambijentalnu vrijednost. Vrijeme nastanka, autentične graditeljske i umjetničke karakteristike, historijska i simbolična vrijednost jesu povod da se ovaj spomenik stavi na viši nivo zaštite, odnosno proglasi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine", navodi Hadžimusić.

Danas su dijelovi spomenika usljed negativnog atmosferskog utjecaja djelimično oštećeni i zahtijevaju adekvatan tretman, kao i većina nacionalnih spomenika u Tuzli, ali i Tuzlanskom kantonu.

Zbog pojašnjenja procedura vrijedi kazati da peticiju za proglašenje jednog dobra baštine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine može podnijeti pravna ili fizička osoba, putem obrasca koji se nalazi na web stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Semir Hadžimusić (Foto: Klix.ba)
Semir Hadžimusić (Foto: Klix.ba)

Ukoliko dobro ispunjava kriterije nadležene komisije, Hadžimusić navodi da ono u dogledno vrijeme biva proglašeno nacionalnim spomenikom, a cijeneći da se na ovaj način osigurava najviši stepen pravne zaštite za dobra baštine, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK je u proteklih deset godina podnio tridesetak peticija za proglašenje nacionalnih spomenika.

"Shodno tome, zavod je direktno učestvovao u postupku stavljanja pod najviši stepen zaštite dvije trećine nacionalnih spomenika na području Tuzlanskog kantona. Nakon proglašenja dobra baštine nacionalnim spomenikom nadležnost da osiguraju materijalno-tehničke uvjete za provođenje mjera zaštite spomenika je na entitetima, u ovom slučaju Vladi Federacije BiH, odnosno ministarstvima prostornog uređenja i kulture i sporta", pojašnjava sagovornik portala Klix.ba.

Skromna sredstva i složene procedure Međutim, prema njegovim riječima, veoma skromna sredstva se izdvajaju za ovu namjenu, a plasiraju se putem godišnjih javnih poziva.

"To se i vidi na terenu, tako da se stanjem nacionalnih spomenika u cijeloj BiH ne možemo pohvaliti. Predlažem da se na nivou države osnuje fond za zaštitu nacionalnih spomenika te da se na prijedlog Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, entitetskih i kantonalnih zavoda za zaštitu naslijeđa svake godine radi na obnovi deset prioritetnih nacionalnih spomenika, a ne da je isto prepušteno dobroj volji vlasnika, korisnika i entuzijasta", smatra Hadžimusić.

Također, naš sagovornik navodi da je sama procedura za dobijanje saglasnosti na projekte obnove i sanacije nacionalnih spomenika veoma složena, a za sva odobrenja je nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Zavod za zaštitu spomenika FBiH.

"Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, neki nacionalni spomenici su znatno ugroženi, kao naprimjer Kino Centar u Tuzli, Samostan Josipovac u Tuzli, Hastahana u Tuzli, Stara željeznička stanica u Lukavcu, Donja džamija u Lukavici, Grad Gračanica, Konak Suljagića u Špionici, Grad Srebrenik, Stara džamija u Tuholju, općina Kladanj...", ističe Hadžimusić.

Prošle godine Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK je organizovao arheološka istraživanja i prvu fazu sanacije nekropole stećaka u Breškama kod Tuzle, te rekonstrukciju Stare džamije u Ćojluku kod Srebrenika.

"Također, u toku je obnova Behram-begove džamije u Tuzli, a radi se i na izradi glavnog projekta obnove Starog grada Gradačca. Osim 54 nacionalna spomenika, zavod u svom registru ima evidentirano i stručno valorizovano više od 700 dobara kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa koja praktično predstavljaju dobra od kantonalnog značaja", nastavlja Hadžimusić.

Pozitivnim smatra činjenicu da bi do kraja ove godine trebao biti donesen zakon o zaštiti kulturne baštine Tuzlanskog kantona, čime će se omogućiti zavodu da poduzme konkretne aktivnosti na zaštiti i obnovi dobara od kantonalnog značaja.

"Naravno, neka od tih dobara i dalje će moći dobiti status nacionalnog spomenika BiH", potcrtava naš sagovornik.

U cilju afirmacije i promocije značaja nacionalnih spomenika BiH s područja Tuzlanskog kantona, ovaj zavod je prošle godine organizovao izložbu "Nacionalni spomenici" na kojoj je na 50 panoa predstavio sve nacionalne spomenike iz svoje regije. U narednom periodu, uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK u planu imaju i postavljanje standardiziranih informacionih tabli, čime će obilježiti sve neoznačene nacionalne spomenike.