11. decembra
0

Tuzla: Drugi festival sevdalinke

FENA
Udruženje estradnih izvođača Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzla organizatori su Drugog festivala sevdalinke pod nazivom "Sevdalinko u srcu te nosim", koji će se održati 11. decembra u BKC-u Tuzla, s početkom u 19 sati.

Promovirajući sevdalinku kao pjesmu neprolazne vrijednosti i jedinstvenog kulturno-povijesnog naslijeđa ovih područja, Turistička zajednica TK-a jedan je od pokrovitelja manifestacije.

"Turistička zajednica tretira sevdalinku kao turistički proizvod, kao suvenir svih naroda u Bosni i Hercegovini i kao kulturni identitet naroda Bosne i Hercegovine. Promocija sevdalinke kao turističkog proizvoda jedinstven je pristup u prezentaciji kulturnih vrijednosti koje imamo, a drugi nemaju, na čemu insistira naša turistička zajednica", istaknuo je direktor Turističke zajednice TK-a Almazaga Ćatović. Pored interpretacije sevdalinke kao neprolazne kulturne vrijednosti, koju sa posebnom pažnjom promovira Turistička zajednica TK-a, 7. prosinca u BKC – u Tuzla s početkom u 12 sati upriličit će sejavna tribina "Sevdalinka i mediji" na kojoj će govoriti eminentni stručnjaci, muzikolozi, sociolozi i profesori muzike.

U okviru programa ovogodišnjeg Festivala sevdaha tuzlanskoj publici će se predstaviti: Ramiza Milkunić, Muhamed Mujkanović, Murat Vrabac – Saz, Zekija Suman, Džavid Pamuković, Rajko Simeunović – Saz, Begzada Šahović, Nedžad Smajlović, Miralem Selimović – Saz, Lejla Mešalić, Muris Salkić, Jusuf Brkić – Saz, Tanja Petrović, Arif Ahmetašević, Šejla Mehanović, Jasmin Hasić, Amra Kupusović, Adnan Babajić, Azra Husarkić, Elzin Salihović, Mirela Hasifić i Mirsad Musić, a nastupiti će i ženski vokalni ansambli "Tuzlanke" i "Iskre".