Kultura
9

Tuzla: 5. maja koncert "Slovenčica"

FENA
BKC Tuzla
BKC Tuzla
U organizaciji Udruženja građana slovenskog porijekla Tuzla i Bosanskog kulturnog centra Tuzla, u subotu, 5. maja, Ženski zbor "Slovenčice", održat će cjelovečernji koncert.

Rad zbora "Slovenčice" 2009. godine pokrenulo je Udruženje građana slovenskog porijekla Tuzla s ciljem promocije slovenskih pjesama.

"Slovenčice" na ovaj način podsjetit će na bogatu tradiciju izvođenja slovenskih pjesama ali i tradicionalnih bosanskih pjesama – sevdalinki.

Zbor "Slovenčice" danas okuplja 26 članica, a specifičnost u radu ovog zbora ogleda se u tome da neke od članica nisu slovenskog porijekla, pa se tako slovenski jezik, kultura i muzika u pravom smislu njeguju na Tuzlanskom kantonu, pa i šire.

Zbor predvodi dirigentica prof. Lejla Mulaosmanović, a slovenske pjesme i sevdalinke izvode se uz pratnju klavira, harmonike – Mirela Ibrahimović Mehanović i klarineta - Emir Radišević.

Gosti koncerta su članice zbora Centra za stare osobe Tuzla, koje predvodi prof. Jasminka Glinac.

Pored koncerta u Velikoj galeriji BKC Tuzla biće upriličeno otvaranje retrospektivne izložbe Likovne sekcije Udruženja građana slovenskog porijekla Tuzla.