Sarajevo
0

Turski ministar kulture posjetio Depo Ars Aevi

FENA
U programu zvanične posjete Bosni i Hercegovini, ministar kulture Turske Ertugrul Günay posjetio je danas Art Depo Ars Aevi u Centru Skenderija gdje su mu Projekt Ars Aevi predstavili generalni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić i izvršna direktorica Ars Aevi Amila Ramović.

Ambasador Republike Turske Vefahan Ocak i direktorica Turskog kulturnog centra Nermin Ljušta predvodili su brojnu delegaciju Turske u Sarajevu. Turska je jedna od zemalja osnivača Kolekcije muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

U procesu formiranja ove kolekcije učestvovali su prestižni muzeji i centri savremene umjetnosti iz Italije, Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

U predstojećem periodu od 2011. do 2014. godine , dogovoreno je učešće partnera i Crne Gore, Francuske, Srbije, Hrvatske i Grčke.

Saradnju s Turskom inicirala je Beral Madra, najuglednija turska kritičarka umjetnosti, višestruka selektorica paviljona Turske na Venecijanskom bijenalu i Centralne Azije na Venecijanskom bijenalu 2009. godine, utemeljiteljica Istanbulskog bijenala i jedna od pionira promocije savremene umjetnosti u Turskoj i njene afirmacije na internacionalnom planu.

  • Posjeta ministra kulture Turske jedna je od potvrda da je Ars Aevi doista postao iznimno značajan projekt saradnje na planu kulture i razvoja u našem regionu, kao i činjenice da partneri u ovom projektu Ars Aevi doživljavaju kao prostor kojem se uvijek mogu vraćati i u njemu širiti svoje prisustvo. Ars Aevi sa zadovoljstvom očekuje nove faze saradnje sa turskim partnerima, posebno sada kada je započeo četverogodišnji period u kojem očekujemo realizaciju izgradnje objekta Renza Piana za Muzej Ars Aevi, period koji podrazumijeva veoma ambiciozne planove i u kojem nam je potrebna podrška i pomoć naših prijatelja, rekao je Enver Hadžiomerspahić.

Ministar kulture Turske Ertugrul Günay istakao je da je Ars Aevi jedan od izvanrednih primjera saradnje koja nam pokazuje da je kultura doista najbolji ambasador jedne zemlje i uputio najviše komplimente Enveru Hadžiomerspahiću na konceptu i strategijama razvoja projekta Ars Aevi, a autoritetima Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo na zrelom i vizionarskom odnosu prema blagu koje posjeduje Kolekcija Ars Aevi i arhitektonski projekt Renza Piana.

Na zadovoljstvo tima Ars Aevi, Günay je najavio da će njegov stručni tim podrobno razmotriti moguće oblike saradnje sa sarajevskim muzejom.

Ambasador Republike Turske Vefahan Ocak iskazao je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na planu saradnje Ars Aevi i pokazao veliki entuzijazam za širenje prostora za saradnju između Turske i Ars Aevi u predstojećem periodu, saopćeno je iz Ars Aevija.