4. novembra u BKC-u
0

Trostruki dobitnik Grammyja Dave Holland na Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Jedan od zasigurno najcjenjenijih živućih instrumentalista i dobitnik tri grammyja Dave Holland predstavit će se publici ovogodišnjeg Jazz Festa Sarajevo 2010, u Bosanskom kulturnom centru 4. novembra.

Ovaj britanski kontrabasista nastupit će u kvintetu sa muzičarima sa kojima je snimio čitavu seriju uspješnih albuma za izdavačku kuću “ECM”, a zajedno su snimili i aktuelni album “Critical Mass” objavljen za Hollandovu izdavačku kuću “Dare2”. Kvintet pored Hollanda čine saksofonista Chris Potter, trombonista Robin Eubanks, multiinstrumentalista Steve Nelson i bubnjar Nate Smith.

Dave Holland je jedan od rijetkih živih kontrabasista koji pripada grupi najznačajnijih muzičara jazza poput Charlesa Mingusa, Raya Browna ili Scotta LaFara. Dave Holland Quintet je prema mnogim ocjenama jedan od najznačajnijih akustičnih jazz ansambala. Pored toga, Holland a i ostali članovi kvinteta istaknuti su autori tako da ovaj ansambl nije značajan samo zbog vrhunskih instrumentalista koji ga čine, već i zbog ogromnog autorskog doprinosa jazzu i njegovom repertoaru.

Holland je, inače, ove godine objavio tri albuma za vlastitu izdavačku kuću “Dare2”. U januaru je u digitalnom formatu objavljena kompilacija snimaka kvinteta Davea Hollanda sa turneje iz 2007. godine. Dva mjeseca kasnije objavljen je album "Pathways" okteta Davea Hollanda. To je prvi album okteta, a četvrti koji je Dave Holland objavio za “Dare2”. Pathways je sniman u njujorškom jazz klubu Birdland, u kojem je također snimljen živi album Davea Hollanda “Extended Play”. Prije tri dana objavljen je još jedan Hollandov album. Album pod nazivom “Hands” snimljen je sa flamenko gitaristom Pepeom Habichuelom, a repertoar čini tradicionalna muzika Španije, ali i originalne kompozicije.

Više informacija o programima, učesnicima festivala i ulaznicama na www.jazzfest.ba.