Kultura
0

Trio Brada Mehldaua nastupa 6. novembra

Sarajevo-x.com
Trio Brada Mehldaua
Trio Brada Mehldaua
Šestog novembra na glavnoj sceni 12. Jazz Festa Sarajevo 2008. predstavit će se trio Brada Mehldaua. Riječ je o grupi jednog od značajnijih američkih pijanista savremenog jazza.

Mehldau intenzivno snima i nastupa od početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Godine 1995. oformio je svoj trio. Dvije godine kasnije nominiran je za nagradu Grammyja u kategoriji najbolje instrumentalne solo izvedbe, 1997. godine osvojio je nagradu za najboljeg novog umjetnika od strane čitatelja Jazz Timesa, a čuveni gitarista Pat Metheny izjavio je da je Mehldau “najuzbudljiviji pijanista koji se na sceni pojavio nakon Herbie Hancock."

Na nastupima Mehldau svira vlastite kompozicije, jazz standarde i popularnu muziku novijeg datuma. On je improvizator duboko fasciniran muzičkim strukturama, a njegovi nastupi nude publici priliku za uživanje u kontroliranom kaosu. Originalne kompozicije Brada Mehldaua u kombinaciji sa pop i rock standardima pokazujući pri tome njegovu spremnost da istraži mogućnosti i rock pjesama Radioheada, Oasisa i Soundgardena. Njegov trio ne samo da privlači pažnju zrelije jazz publike već u sve većem broju na koncerte dovodi i publiku nove generacije.

Tokom godina Mehldau je stekao zavidnu reputaciju, a brojne su i njegove saradnje i koncerti sa velikim jazz muzičarima. Snimao je sa Wayneom Shorterom, Johnom Scofieldom i Charlesom Lloydom. Muzika Brada Mehldaua pojavljuje se i u nekoliko filmova poput posljednjeg filma Stanleyja Kubricka Sirom zatvorene oči ili filma Wima Wendersa Hotel od million dolara.

Rezervacije ulaznica za koncert Brad Mehldau Trio na internet stranici www.jazzfest.ba.