Kultura
0

Trijumfalna turneja Kamernog teatra u Švedskoj

Sarajevo-x.com
Predstava Kamernog teatra 55 "Žaba" imala je uistinu trijumfalnu turneju u Švedskoj od 6. do 11. aprila, gdje je pred punim dvoranama igrana u Štokholmu, Norčepingu i Vasterasu. Publika, koju je pretežno činila naša dijaspora, s velikim oduševljenjem, dugotrajnim aplauzom i ovacijama pozdravila je naše glumce u sva tri švedska grada.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Štokholmu, Darko Zelenika, organizovao je svečani prijem u čast gostovanja Kamernog teatra 55.

Do sada "Žaba" je gostovala u Švedskoj, Poljskoj, Češkoj, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, u kojoj će opet imati turneju od 19. do 23. aprila (Tivat, Herceg Novi i Bijelo Polje).

Ugovor između Kamernog teatra 55 i Riksteaterna iz Švedske u cijelosti je realizovan na najvišem profesionalnom nivou, što predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju i nova gostovanja ove kuće u Švedskoj. Uz veliku podršku bh. dijaspore, ogroman doprinos uspjehu i perfektnoj organizaciji ove turneje pripada producentici Riksteaterna Figen Solmaz. Važno je naglasiti da je finansijska konstrukcija ovog višestruko značajnog gostovanja zatvorena bez ikakvog učešća naših budžetskih sredstava, što je rijetkost u našoj teatarskoj praksi, navode iz Kamernog teatra.

Glumačku ekipu "Žabe" sačinjavaju Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović. Dramski tekst "Žaba" napisao je Dubravko Mihanović, režiju potpisuje Elmir Jukić a scenografiju i kostimografiju Vanja Popović.