Četiri nagrade
37

Trijumf predstave "Kavkaski krug kredom" na Festivalu Novi tvrđava teatar u Novom Sadu

E. LJ.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Dramska predstava "Kavkaski krug kredom" koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS osvojila je četiri nagrade na Festivalu Novi tvrđava teatar koji je sinoć završen u Novom Sadu.

Predstava "Kavkaski krug kredom" osvojila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Reditelju Paolu Magelliju dodijeljena je nagrada za najbolju režiju, Erminu Bravi nagrada za najboljeg glumca, a Maji Izetbegović nagrada za najbolju glumicu.

"Kavkaski krug kredom" je jedno od posljednjih, ali i najintrigantnijih komada Bertolta Brechta (1898. -1956.), dramatičara, pjesnika, pripovjedača, reditelja i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar. Iako je Brecht ovu dramu napisao 1948. godine, njen tekst aktuelan je i danas i obavezuje nas na kritiku apsolutističke vlasti, kapitalizma i rata koji nije sredstvo rješavanja nijednog problema i koji stvara daljnje nesreće.

U predstavi igraju Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradila je Željka Udovičić Pleština. Scenogrfiju je potpisala Mirna Ler, a kostimografiju Lejla Hodžić.