Kultura
0

Trijumf Pjera Žalice i filma 'Gori vatra' na 9. SFF-u

Klix.ba
Foto: Haris Memija
Foto: Haris Memija
Ceremonijom proglašenja pobjednika u Narodnom pozorištu u Sarajevu, zvanično je završen ovogodišnji, 9. Sarajevo Film Festival.

Apsolutnim pobjednikom SFF-a može se smatrati bosanskohercegovački reditelj Pjer Žalica, čiji je film Gori vatra osvojio pet nagrada. Film 'Gori vatra' proglašen je za najbolji igrani film u Regionalnom programu, te mu je pripala i nagrada od 15.000 eura koju dodjeljuje modna kreatorka Agnes B. Istu nagradu i u istom iznosu, Gori vatra je dobio i od Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine, također za najbolji regionalni film. Hungarian Film Laboratories je, pak, Žalici dodijelio nagradu za za najboljeg bh. reditelja, a ona iznosi – 5.000 eura.

Mirsad Herović, snimatelj filma 'Gori vatra', osvojio je Kodak nagradu za najboljeg bh. snimatelja u iznosu od 2000 dolara. SYNCHRO Film i Video nagrada za najbolji bh. debitantski film u iznosu od 2000 eura, također je pripala Pjeru Žalici i filmu 'Gori vatra'. Žiri Regionalnog programa dodijelio je i dvije specijalne nagrade filmovima Rezervni dijelovi (Slovenija) i Mali svet (Srbija i Crna Gora).

Nagrada UIP Sarajevo za najbolji evropski kratki film u iznosu od 2.000 eura EUR pripala je francusko-belgijskom filmu Novčanik reditelja Vincenta Bierrewaertsa.

10. Sarajevo Film Festival

Naredne, 2004. godine, bit će održan jubilarni, 10. Sarajevo Film Festival, na kojem organizatori očekuju najveći broj gostiju do sada, te unaprjeđenje svih festivalskih segmenata. Prema riječima direktora Sarajevo Film Festivala, Mire Purivatre, postoji mogućnost da Sarajevo naredni Festival dočeka sa multiplex kinom u kojem bi bio i festivalski centar.

Ambicija organizatora Sarajevo Film Festivala jeste da ovaj događaj ne bude isključivo poznat po prikazivanju filmova, već da se nastavi razvijati pozicija prema kojoj je bosanskohercegovačka prijestolnica mjesto kontakta regionalnih autora i međunarodnih producenata i distributera.

Fokus Festivala i dalje će, dakle, ostati na regionalnim kinematografijama, obzirom da je cilj da SFF zadrži sadašnju poziciju najbolje filmske smotre u ovom dijelu Evrope.