Kultura
2

Trideset godina uspješne saradnje Narodnog pozorišta i Sarajevske zime

FENA
U okviru ovogodišnjeg Festivala Sarajevo "Sarajevska zima" danas je u Narodnom pozorištu u Sarajevu otvorena izložba posvećena 30-godišnjoj saradnji Narodnog pozorišta i ovog međunarodnog festivala.
Foto: FENA
Foto: FENA

Na izložbi su plakati, kostimi i šeširi iz koprodukcijskih predstava "Sarajevske zime" i Narodnog pozorišta koji su korišteni u posljednjih 30 godina.

Foto: FENA
Foto: FENA

Kako je kazao direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić Narodno pozorište sa svojim ansamblom već tri decenije ostvaruje uspješnu saradnju s Festivalom, uključujući i činjenicu da je na Pozorišnom trgu-Susan Sontag održan niz manifestacija u ovih 30 godina.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Mnoge od predstava koje su urađene u koprodukciji nagrađene su na međunarodnim festivalima, ali na Festivalu "Sarajevska zima", a s druge strane najveća nagrada je da su umjetnički ansambli Narodnog pozorišta i danas vezani određenim predstavama za ono što je ostvareno proteklih decenija", istaknuo je Spahić.

Izložba je okupila stvari iz predstava koje pokazuju kada su predstave rađene, kakvi su se kostimi nosili, na koji način se oblikovao dizajn predstava, a sve to skupa čini zanimljivu ilustraciju 30-godišnje saradnje.