MESS
0

Tri predstave na sutrašnjem festivalskom repertoaru

FENA
Iz predstave "Elijahova stolica"
Iz predstave "Elijahova stolica"
Tri su predstave na festivalskom meniju za srijedu ovogodišnjeg 50. rođendanskog izdanja MESS-a, kojima će se predstaviti umjetnici iz BiH i Srbije, ali i zabaviti najmlađi gledaoci.

"Sarajevska pozorišna tragedija" naziv je predstave koju je prema tekstu Peđe Kojovića režirao Gorčin Stojanović, a bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta u 19.30 sati.

Priča je to o sjećanju i govorenju, zlu i govoru zla, te o dobru. U predstavi se mogu vidjeti fotografije Izete Građević iz prve polovine 80-ih godina, filmovi "Theme 1" i "Žuto-zeleno" Ivice Matića, mogu se čuti riječi Emila Siorana, poezija Peđe Kojovića te muzika grupe "Kongres", Lene Lovich i Kemala Montena.

Uloge su ostvarili: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Sabina Bambur, Aldin Omerović, Maja Izetbegović, Irma Alimanović i Muhamed Hadžović.

Koprodukcijska predstava Srbije (Jugoslavensko dramsko pozorište) i BiH "Elijahova stolica" autora Igora Štiksa s rediteljskim potpisom Borisa Lijaševića bit će izvedena na sceni Pozorišta mladih u 22 sata.

U istoimenom romanu Štiks govori o neobičnoj sudbini pedesetogodišnjeg austrijskog pisca Richarda Richtera, koji nakon raspada braka i dolaska u rodni Beč nalazi sakriveno pismo majke iz 1941. godine i ono mu dramatično mijenja životni tok. U potrazi za svojim korijenima stiže u ratom zahvaćeno Sarajevo 1992. godine, gdje doživljava strasnu ljubav i iskreno prijateljstvo.

U predstavi igraju: Svetozar Cvetković, Jelena Trkulja, Renata Ulmanski, Maja Izetbegović, Đuza Stojiljković i Bane Jevtić.

Za najmlađu publiku u Međunarodnom franjevačkom studentskom centru bit će izvedena predstava "Plavi zec" reditelja i koreografa Slavke Pervana u 17 sati.

Nastala je prema knjizi priča za djecu "Dlakave, pernate i druge priče" autorice Dušice Seferagić iz Zagreba, Rava Lešić je napisala pozorišni komad u formi mjuzikla, dok je muziku komponirao Vladimir Prodany.

Priča ovog komada naglašava ljubav, povjerenje i očuvanje prirode.

Igraju: Sanela Krsmanović, Emir Fejzić, Amila Terzimehić, Ravijojla Jovančić-Lešić, Mirna Kreso i Merima Lepić.