Od 22. aprila
8

Tri izložbe Fondacije VII Akademija bit će otvorene u okviru programa Modula memorije

I. S.
Born Free - Ilvy Njiokiktjien
Born Free - Ilvy Njiokiktjien
April ima posebno značenje za Sarajevo, simbolizirajući oslobođenje grada u Drugom svjetskom ratu i početak opsade 1992. godine. Tim povodom, Fondacija VII Akademija predstavlja tri izložbe, otvorene za javnost od 22. aprila.

Prva izložba, "See through the noise" koja se otvara 22. aprila u 18 sati u Memorijalnom centru Sarajevo na Kovačima, je kolektivna izložba fotografa Fondacije VII. 28 fotografija koje će biti izložene su među najznačajnijim fotografijama događaja i problema koje prkazuju, služeći kao trajni dokazi o važnosti novinarstva, lišenog iluzija i laži, za naša krhka društva.

Izložba "Rođeni slobodni" fotografkinje Ilvy Njiokiktjien biće otvorena 23. aprila u 18 sati u Galeriji Java. Obilježavajući 30 godina od inauguracije Nelsona Mandele, Ilvy u svom radu prati južnoafričku post-aparthejdsku generaciju. Zaintrigirana njihovim životima, ona prati više od 30 pripadnika generacije mladih koji su "rođeni slobodni".

Njene fotografije daju nam dobar uvid u jednu generaciju koja se pokušava snaći u zemlji u kojoj aparthejd više ne postoji, ali u kojoj se i dalje osjete tragovi duge historije isključivanja i diskriminacije. Izložba "Born Free" bit će predstavljena u saradnji s Ambasadom Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Fotografi Fondacije VII Tomas van Houtryve i Zijah Gafić imali su priliku da dobiju nezapamćen pristup nekim od najznamenitijih vjerskih objekata na svijetu. Za časopis National Geographic fotografirali su Kupolu na stijeni u Jerusalemu i katedralu Notre-Dame u Parizu, a taj njihov rad biće predstavljen u saradnji sa Zemaljskim Muzejom Bosne i Hercegovine okviru izložbe "Monumental: Kupola na stijeni u Jerusalemu i Notre Dame u Parizu" 26. aprila u 18 sati.

Ova izložba nam omogućava da istražimo nacionalni identitet, politiku društvene kohezije, kolonizaciju, podjele i političko nasilje kroz prisutnost i simboliku dvije monumentalne sakralne građevine.