MESS, SVEM i Balet Fest
0

Tri festivala od Sarajeva prave kulturnu metropolu

Piše: A. Džaferović
Svjetski dan teatra, koji se obilježava danas, teatarski djelatnici i ljubitelji teatra u našoj zemlji dočekuju u uvjetima koji nisu adekvatni da bi kultura živjela kako bi trebala, poručio je Ivica Šarić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, na konferenciji za novinare održanoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Unatoč nepovoljnoj situaciji u kakvoj se kultura danas nalazi, tri festivala su se ujedinila i danas predstavila svoje programe. Radi se o Balet Festu i MESS-u te SVEMU-u koji će se, nakon 22 godine pauze, održati 18. put.

"Uhvatili smo se za ruke i jedni drugima pomažemo da napravimo korake i Sarajevo pretvorimo u kulturnu metropolu", kazao je Dino Mustafić, direktor MESS-a.

Mustafić je danas predstavio veći dio programa ovogodišnjeg, 52. po redu, Međunarodnog teatarskog festivala koji će biti otvoren 28. septembra predstavom "Europeans" eksperimentalne trupe Boca Loca Lab iz Češke. Naglasio je da će ovogodišnji MESS donijeti obilje kvalitetnog teatarskog izričaja.

"MESS će biti otvoren na jedan specifičan način, tokom otvaranja će biti održan jedan koncert SVEM-a kao poklon MESS-u, tako da ćemo imati priliku da čujemo jednog od najboljih pijanista na svijetu Davida Gazarova. MESS s ponosom najavljuje da će biti dio Balet Festa i najavljujemo jedan od najboljih teatara na svijetu iz Izraela. To je Pinto Pollak Dance Company koji će biti zajednički gosti festivala. Potom, tu je predstava iz Italije, kompanije Virgilio Siena, a nakon sedam godina ćemo opet imati gošću iz Benina Julie Dossavi tako da će se Balet Fest i MESS u strasnom zagrljaju podići i zajedno produžiti 10 dana", kazao je Mustafić.

Ovogodišnji MESS će biti zatvoren 07. oktobra nastupom jednog od najvećih umjetnika današnjice Heinera Goebbelsa sa predstavom "Max Black".

"To će biti poslastica za sve ljubitelje teatra, a također nakon 10 godina napora smo uspjeli dovesti Romea Casteluccija iz Italije, koji će biti gost Narodnog pozorišta u Sarajevu", naglasio je Mustafić.

U okviru MESS-ovog programa Mittel Europe teatarska publika će vidjeti predstave iz regije, kao što su "Mrzim istinu" Olivera Frljića (Hrvatska) i "Untitled" Josefa Nadja (Srbija).

"Ove godine pokrećemo novi program MESS Balkan Context. Prvi put je na našem festivalu selekcija od pet predstava i savremenih dramskih tesktova pisaca sa Balkana. Za sada ću reći da smo uspjeli da pozovemo predstavu "Moj sin malo sporije hoda" pisca Igora Martinića, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih", zaključio je Mustafić.

U septembru će se održati i treći Balet Fest Sarajevo. Direktorica festivala Edina Papo najavila je dolazak velikih imena baletne umjetnosti.

"Dolaze nam gosti iz Rusije, Ukrajine, Turske, Francuske i regiona", kazala je Papo naglasivši napore koje organizatori ulažu kako bi baletnu umjetnost doveli na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ove godine će, nakon 22 godine, zaživjeti tradicionalni festival Sarajevske večeri muzike na kojem će od 8. do 12. maja nastupiti vrhunski umjetnici bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta.