Višegrad
0

Tri dana kulture u čast Ive Andrića

SRNA
Ivo Andrić
Ivo Andrić
U Višegradu će u petak, 4. juna, u Domu kulture tradicionalnom "Besjedom o Andriću", koju će govoriti profesor Filološkog fakluteta u Beogradu Mihailo Pantić, biti otvorena 31. "Višegradska staza", kulturna manifestacija koja se organizuje u čast nobelovca Ive Andrića.

Prije otvaranja "Staze" u Višegradu će biti održani 14. Susreti bibliotekara Republike Srpske, a u Gradskoj galeriji biće otvorena izložba likovnih djela nastalih na Saborovanju likovnih umjetnika "Višegrad 2009".

"Ove godine, prvi put, učesnici 'Višegradske staze' sele u subotu kod čuvene Kule veletovske, koju je Andrić opisao u pripovijeci 'Veletovci' gdje će glumac Miroljub Turajlija iz Beograda i amateri iz Višegrada izvesti dramatizovane dijelove ovog djela", rekao je organizator Staze i predsjednik SKPD "Prosvjeta" Milan Šušnjar.

Prema programu ove manifestacije, planirano je i književno veče na sofi ćuprije na Drini, na kome će učestvovati pjesnici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Na ovogodidšnjoj stazi biće promovisane knjige: Prosvjetin "Kalendar za 2010 godinu", zatim roman Grozdane Olujić "Glasovi u vetru" i knjiga "Ivo Andrić: sabrane pripovetke" priređivača Žanete Đukić Perišić.

Veče "Čigoja štampe" biće posvećeno predstavljanju knjige "Ljubav u kasabi i druge višegradske priče".

Ljubitelji pozorišne umjetnosti imaće priliku da vide pozorišnu predstavu "Pevaj, brate" sa Milanom Kalinićem, Andrijom Miloševićem i Milanom Vasićem, kao i komad za djecu "Besna glista", koju je režirao Savo Škobić iz Višegrada.
U umjetničkom dijelu programa učestvovaće Pavle Aksentijević i grupa "Zapis" i hor Gimnazije iz Užica.

"Višegradska staza" će trajati do 7. juna.